ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Despăgubiri în valoare de 500 de milioane de dolari. Asta cere orașul american New York, care speră și să obțină acești bani după ce a dat în judecată opt companii care produc sau distribuie opioide eliberate pe bază de prescripție medicală. Cele opt companii sunt acuzate că au provocat o epidemie letală care afectează cel mai populat oraș din SUA, relatează The Guardian.

Primarul Bill de Blasio, care, alături de soția sa, Chirlane McCray, duce o vastă campanie pentru sănătatea mintală a metropolei americane și eliminarea dependenței de droguri, a declarat că, prin acțiunea în instanță, se cer despăgubiri în valoare de 500 de milioane de dolari, care vor fi folosiți pentru a susține lupta împotriva epidemiei din oraș, care ucide anual mai mulți oameni decât crimele și accidentele rutiere împreună, inclusiv peste 1100 de decese prin supradoză în 2016.  „A venit timpul să plătească pentru ce au provocat în orașul nostru”, a spus Bill de Blasio.

O acțiune similară a lansat, în 2014, și orașul Chicago.

Firmele acționate în instanță sunt companiile producătoare Allergan Plc (AGN.N), Endo International Plc (ENDP.O), Johnson & Johnson (JNJ.N), Purdue Pharma LP și Teva Pharmaceutical Industries Ltd (TEVA.TA), și companiile de distribuție AmerisourceBergen Corp (ABC.N), Cardinal Health Inc (CAH.N) și McKesson Corp (MCK.N).

În plângerea de 256 de pagini înaintată unui tribunal din Manhattan, orașul New York acuză producătorii farmaceutici că, timp de două decenii, au indus în eroare consumatorii, făcându-i să creadă că opioidele eliberate pe bază de prescripție medicală pot fi consumate în siguranță pentru tratatarea durerilor cronice care nu au legătură cu cancerul, existând un risc minim de dependență. Orașul acuză, de asemenea, companiile de distribuție că au alimentat acest abuz, necontrolând distribuția opioidelor, inclusiv neidentificând comenzile suspecte și neraportarea acestor situații către autorități.

Companiile Endo și Purdue au negat acuzațiile lansate de autoritățile orașului, iar compania McKesson a refuzat să facă orice fel de cometariu în privința plângerii și, alături de AmerisourceBergen, au subliniat importanța luptei împotriva abuzului de opioide. Celelalte companii acuzate nu au răspuns imediat solicitărilor de formulare a unui punct de vedere