ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Epoca Troikăi care a stăpânit în Grecia vreme de opt ani a luat sfârșit.
Țările din zona euro au convenit asupra mult așteptatului acord de reducere a datoriilor Greciei, acord salutat ca fiind unul „istoric”. Comisarul UE pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a declarat că acordul înseamnă încheierea crizei din Grecia, relatează BBC.

„Problema datoriei grecești este acum de domeniul trecutului", a declarat ministrul francez Bruno Le Maire.  Comisarul pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a adăugat: „Moment istoric. Criza se încheie în această seară". Dar supravegherea creditorilor nu se termină aici, chiar dacă Grecia va fi capabilă să se finanțeze pe piețe începând cu 20 august.

Acordul acordă Atenei mai mult timp pentru rambursarea  împrumuturilor în valoare de 96,9 miliarde de euro și extinde perioada de grație pe durata căreia Grecia va plăti rate reduse sau nimic. Ministrul grec de finanțe, Euclid Tsakalotos, a declarat că a transmis un semnal că e un nou început pentru Grecia.

Grecia a devenit epicentrul crizei europene imediat după criza de pe Wall Street din 2008. În timp ce piețele financiare globale erau încă instabile, Grecia anunța în 2009 că și-a subestimat situația financiară și trăgea primele semne de alarmă privind deficitul bugetar al țării. Drept reacție, Greciei i-au fost interzise împrumuturile de pe piețele financiare, iar în 2010, țara s-a îndreaptat spre faliment.

Ajunsă la mâna creditorilor internaționali - Fondul Monetar Internațional, Banca Centrală Europeană și Comisia Europeană, Grecia și organismele financiare au convenit asupra unui plan de susținere financiară de 240 de miliarde de euro în 2010. Pentru a debloca aceste tranșe de ajutor, creditorii au impus mai multe măsuri de austeritate, cum ar fi concedierile în sectorul de stat, creșterile taxelor, scăderile pensiilor și ale salariilor.