ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Google ar fi primit oferta de a-și instala noul său birou în fostul sediu al Stasi din Berlin (Poliția politică din fosta Germanie de Est), susțin surse pentru mass-media germane.
 
Wired Germany, Berliner Zeitung și Le Figaro scriu în aceste zile despre propunerea pe care ar fi primit-o Google după ce gigantul american a refuzat campusul din Kreuzberg, de teama creșterii costurilor chiriilor și al unor chestiuni legate de zonă.
 
 „O posibilă locație alternativă a fost deja găsită: fostul sediu al Stasi din districtul Lichtenberg", susțin jurnaliștii de la Wired Germany. „Google este invitat să arunce o privire la blocul masiv de beton. De câțiva ani, se tot caută o utilizare viabilă a clădirii”. 

„Pe Twitter și Facebook, informația publicată de presa germană este deja ironizată de internauți, care consideră că nu se putea găsi un loc mai bun pentru Google decât sediul fostei poliții politice secrete est-germane. La urma urmei, spun internauții, Stasi era cunoscută pentru modul în care supravgehea populația și pentru cum aduna informații”, scrie Wired Germany.
 
„Totuși, aceasta nu este singura ofertă pe care Berlinul ar putea  să o ofere Google. Alte clădiri importante din Frankfurter Allee sau Pablo Picasso Street ar putea fi interesante. Districtul Spandau a făcut, de asemenea, o invitație celor de la Google”.

De mai mulți ani, Google încearcă să ajungă la Berlin, pentru a-și instala un nou "campus", de fapt o suprafață de peste 3000 de metri pătrați de birouri, "cafenele" și alte spații de lucru comune. Primul district vizat era Kreuzberg. Considerat un cartier modern și boem, acesta include și așa numitul „Mici Istanbul, locuit de o minoritate turcă.

Stasi era pe de-o parte serviciul secret al RDG (securitatea), activând atât în interiorul statului cât și în străinătate, iar pe de altă parte era autoritatea statului de cercetare și analiză a așa-numitelor contravenții politice. Avea sarcina principală de a supraveghea permanent și a oprima oponenții politici, cu scopul menținerii la putere a partidului Partidului Unificat Socialist al Germaniei. Stasi folosea metode de intimidare, teroare și chiar torturare a celor ce luau poziție critică față de guvern și partidul conducător.

Stasi a fost înființat la 8 februarie 1950 cu scopul oficial de a fi „scutul și spada” partidului SED, promotorul orânduirii așa-zis socialiste în RDG.