ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ciuda opoziției Poloniei și Ungariei și a abținerii Bulgariei, Maltei, Lituaniei și Slovaciei, Consiliul JAI (Justiție și Afaceri Interne) al UE a adoptat obligativitatea țărilor membre de a prelua cote de imigranți.

Acum, mai multe țări membre se pregătesc să blocheze măsura, prin care refuzul de a primi cotele de imigranți stabilite de Bruxelles se sancționează cu o amendă de 20.000 de euro pe cap de imigrant refuzat.

La fel ca în 2015-2016, în prima linie a opoziției se află Polonia și Ungaria.

Parlamentul de la Varșovia a lansat o campanie video împotriva intenției UE și în favoarea adoptării unei rezoluții care să mandateze guvernul să își exercite dreptul de veto la viitorul summit al Consiliului European din 29-30 iunie, când măsura ar urma să fie bătută în cuie.

De asemenea, liderii polonezi intenționează să organizeze un referendum pe tema cotelor obligatorii, care să aibă loc simultan cu alegerile parlamentare din noiembrie 2023.

ÎnUngaria, partidul de guvernământ Fidesz, condus de Viktor Orban, a declarat că noua tentativă de a introduce cotele obligatorii de imigranți este „inacceptabilă”.

Europarlamentara Kinga Gal a afirmat:

„În loc să se concentreze pe cotele obligatorii, UE trebuie să declare în mod deschis că imigrația ilegală trebuie oprită și că frontierele externe ale Uniunii trebuie întărite.”

Aspect interesant, până și opoziția de stânga din Ungaria se opune măsurii UE.

ÎnAustria, a fost inițiată o petiție online pentru a se respinge cotele obligatorii.

De asemenea, cel mai popular partid austriac, FPŐ, aflat în opoziție, a cerut și el organizarea unui referendum.

Liderul FPŐ, Herbert Kikl, a acuzat guvernul că a acceptat măsura în Consiliul JAI că i-a „înjunghiat pe la spate pe austrieci” și a chemat la transformarea Austriei într-o „fortăreață”.

Și în Germania, partidul conservator de opoziție AfP, situat pe locul III în țară în sondajele de popularitate, s-a manifestat ferm împotriva cotelor obligatorii și a criticat cu asprime cabinetul Scholz pentru că este în favoarea ideii.

Purtătorul de cuvânt al AfP, Gottfried Curio, a criticat noul proiect, care nu va rezolva problemele Germaniei cu imigranții:

„La presiunea guvernului german, minorii neînsoțiți pot trece cu ușurință frontiera externă, fără a fi opriți. De asemenea (măsurile) nu rezolvă problema că 80% din cei care ajung ilegal în Germania au putut în prealabil să treacă prin mai multe țări UE fără a fi înregistrați.”

Curio a criticat Bruxelles-ul că se cramponează de falsele principii potrivit cărora o persoană ajunsă ilegal în UE poate fi considerată „refugiată” deși, până a ajunge aici a trecut prin mai multe țări considerate „sigure”.