ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primul ministru sârb, Aleksander Vucici, spunea în urmă cu câteva luni că țara sa are nevoie de două divizii de sisteme de rachete antiaeriene S-300 și un punct de comandă, iar achiziția acestora era discutată cu Rusia și cu Belarus.

Ministrul apărării, Aleksandar Vulin, a declarat că achiziția sistemelor de rachetă S-300  nu a fost o decizie care s-a luat peste noapte, iar cumpărarea lor este în continuare o prioritate pentru armata sârbă.

„Nu este un lucru pe care îl poți decide fără documentele adecvate, un buget adecvat și consimțământul întregului stat", a spus ministrul apărării, citat de B92.

Vulin a subliniat că „sârbii, precum orice altă armată, ia în considerare întotdeauna posibilitatea de a cumpăra sisteme noi și de a explora mereu zona de unde pot să le obțină, iar declarația menționată ar trebui să fie luată în considerare în acest sens".

Referindu-se la cele șase aparate MiG-29 pe care Rusia le-a donat Serbiei, ministrul a adăugat că „MiG-urile noastre vor fi văzute până la sfârșitul anului" - când vor intra în serviciul Forțelor Aeriene Sârbe, „făcând cerul nostru mai sigur și armata mai puternică și mai bine echipată."

„Ceea ce nu am făcut de zeci de ani, facem acum, iar armata sârbă va fi capabilă să se compare cu toate armatele din regiune", a mai spus Vulin.

Interesant este faptul că mai multe țări din regiune au anunțat că vor cumpăra echipamente militare. România a anunțat că va achiziționa rachete Patriot de la americani, iar Polonia va achiziționa un sistem asemănător ceva conține și offset.

De asemenea, vizita lui Emanuel Macron în România de la finalul săptămânii trecute a confirmat faptul că țara noastră va cumpăra elicoptere și rachete de la Airbus, companie în care Franța este puternic implicată.