ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Negocierile privind procesul de pace din Siria ar trebui să înceapă în următoarele zile. Anunțul a fost făcut miercuri, la Geneva, de șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, după discuțiile cu omologul său american, John Kerry, care au durat trei ore.

Negocierile ar urma să aducă la aceeași masă regimul lui Bashar al-Assad și o parte a opoziției siriene. "Suntem siguri că negocierile vor începe în zilele următoare, în ianuarie", a declarat Lavrov
"Procesul diplomatic va începe în curând, sperăm că în cursul lunii ianuarie. Au fost avansate mai multe date, însă decizia finală aparține secretarului general al ONU, cu avizul și recomandările trimisului său special", a mai spus ministrul rus de externe.

Potrivit lui Lavrov, "mai sunt încă multe zile până la sfârșitul lui ianuarie" și Moscova nu intenționează să amâne începutul acestor negocieri pentru luna februarie.

Cei doi miniștri de Externe au discutat și depsre pașii necesari pentru implementarea unui acord de încetare a focului în Siria. Dar, a precizat Lavrov, organizațiile teroriste Statul Islamic și Frontul Nusra nu vor fi incluse în acest acord. "Lupta împotriva jihadiștilor va continua până la anihilarea lor completă", a spus Lavrov. "Principala problemă este că am ajuns la concluzia ambiguă că Rezoluția 2254 a Consiliului de Securitate al ONU va rămâne principalul act pentru ca noi să mergem mai departe", a spus ministrul rus de Externe, citat de RT.

John Kerry nu a făcut declarații în fața presei, însă purtătorul său de cuvânt, John Kirby, a anunțat într-un comunicat că cei doi miniștri de externe 'au discutat pe marginea unor proiecte de negocieri sub egida ONU la 25 ianuarie, între părțile siriene, și importanța de a continua să se avanseze spre o soluție diplomatică în criza siriană'.