ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Inspectorii de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) susțin că au descoperitcă Iranul a ajuns la performanța de a îmbogăți uraniul până la o puritate de 84%.

Pentru crearea unei arme nucleare, nivelul minim de îmbogățire trebuie să fie de 90%.

Prin urmare, Iranul ar mai avea nevoie de încă un pas mic, de doar 6%, pentru a ajunge la capacitatea de a produce arma nucleară.

Însă, oficialii de la Teheran susțin că totul este o înscenare. Că țara lor nu a reușit să depășească pragul de îmbogățire de 60%.

Iranul a fost unul dintre aliații statornici ai Rusiei în războiul din Ucraina, încă de la începutul conflictului, în februarie 2022. Teheranul a fost acuzat de Occident că furnizează Moscovei drone kamikaze Shahed, foarte ieftine, care fac ravagii în Ucraina.

Dar asta nu e tot: premierul israelian Netanyahu a acuzat Iranul că a atacat un tanc petrolier aflat în proprietatea armatorului israelian Eyal Ofer, duminică, în regiunea Golfului.

Teheranul a „negat categoric” acest lucru.

Uniunea Europeană a emis luni un avertisment de călătorie în Iran pentru cetățenii săi, „din cauza riscurilor serioase pentru securitatea personală”.

Să fie acesta semnalul că se pregătește un atac occidental, israelian sau comun asupra Iranului?

Dacă este așa, el ar putea reprezenta o escaladare majoră a Războiului din Ucraina și o extindere dincolo de granițele Europei.

Invadarea Irakului în 2003, de către o coaliție internațională condusă de Statele Unite și răsturnarea de la putere a regimului Saddam Hussein s-a făcut în urma afirmațiilor unor inspectori internaționali că Bagdadul ar deține arme de distrugere în masă.

Afirmațiile s-au dovedit unul dintre cele mai grosolane falsuri din istoria recentă.