ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia Europeană a decis să ancheteze Polonia, în urma unor îngrijorări cu privire la faptul că o reformă a Curții Constituționale încalcă valori fundamentale ale Uniunii Europene.

Este prima din cele trei etape ale procedurii de apărare a statului de drept, creată în martie 2014 de Comisia Europeană, dar care nu a mai fost utilizată până acum, a explicat Timmermans, la finalul dezbaterii din Comisie, conform Agerpres.

Mecanismul a fost instituit în 2014 în urma criticilor aduse Bruxelles-ului în legătură cu lipsa de reacție față de unele derapaje ale Ungariei de la valorile democratice europene.

'Se pare că Tribunalul constituțional (polonez) a adoptat decizii ce nu sunt aplicate de alte instituții publice. Totodată, există măsuri care au fost luate de legislativul recent ales și care îi afectează funcționarea', a menționat Timmermans. 'Consider că este o chestiune gravă într-o țară guvernată de statul de drept', a remarcat el, cu referire la cel de-al doilea punct.

Frans Timmermans a trimis la sfârșitul luni decembrie o scrisoare guvernului de la Varșovia solicitând 'explicații' asupra celor două legi controversate. Executivul polonez a răspuns apărându-și cu fermitate deciziile.

Prima lege, adoptată la 24 decembrie, modifică regulile de vot cu majoritate calificată în cadrul Tribunalului Constituțional, instanță în care cinci judecători noi au fost numiți de guvernul recent instalat. A doua lege, votată în grabă în penultima zi a anului, face să expire cu efect imediat mandatele membrilor conducerii și consiliilor de supraveghere ale televiziunii și radioului publice, încredințând numirea noilor responsabili ministrului de finanțe.

În declarația sa, Frans Timmermans a amintit, de altfel, îngrijorările Comisiei legate de măsurile de creștere a controlul guvernului asupra celor două instituții de presă publice, fără însă a face alte mențiuni.

Concret, Comisia își propune să realizeze o primă evaluare a situației, care, conform procedurii aprobate în martie 2014, va fi urmată imediat, tot în prima etapă, de concluziile privind existența sau nu a unei 'amenințări sistemice la adresa statului de drept'.

Dacă această concluzie va fi afirmativă, Comisia va lansa un dialog care va ține loc de 'avertisment', cu posibilitatea ca statul membru vizat să răspundă.

'Scopul acestui proces pe care l-am lansat este să clarificăm faptele într-un mod obiectiv, să evaluăm situația în profunzime și să începem un dialog cu autoritățile poloneze fără a anticipa posibile viitoare etape', a mai indicat Timmermans. 'Ceea ce dorim (...) este să ajutăm la găsirea de soluții, dacă vor fi necesare', a explicat prim-vicepreședintele Comisiei.

Colegiul comisarilor va reveni asupra acestui subiect la mijlocul lunii martie, dată până la care este așteptat un raport al Consiliului Europei, cerut chiar de guvernul polonez, cu privire la reforma Tribunalului Constituțional.

Într-o reacție imediată, guvernul polonez a relativizat importanța deciziei Bruxellesului, un purtător de cuvânt afirmând că 'este vorba despre un dialog standard'. 'Nu a fost luată nicio decizie care să poată avea impact negativ asupra relațiilor dintre Polonia și Uniunea Europeană', a insistat el.

Per ansamblu, procedura de apărare a statului de drept cuprinde trei etape: evaluare urmată de un aviz, recomandare pentru rezolvarea problemelor constatate, apoi urmărirea aplicării recomandărilor formulate.

În caz de eșec, tratatele europene prevăd o sancțiune ultimă radicală, și anume retragerea dreptului de vot al statului respectiv la summiturile și reuniunile ministeriale ale UE, o 'opțiune nucleară' — așa cum au descris-o mai mulți responsabili europeni — ce pare exclusă în acest stadiu pentru Polonia.

Potrivit AFP, președintele polonez Andrzej Duda este așteptat luni la Bruxelles, iar prim-ministrul Beata Szydlo se va afla joi în Parlamentul European de la Strasbourg, pentru 'a apăra personal reputația Poloniei'.