ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 20.11/ 17:13 Consilierul președintelui turc, Yalcin Topcu, a declarat că Turcia trebuie să reconsidere calitatea sa de membru NATO, amintind că țara sa are a doua cea mai mare armată din Alianță, după Statele Unite.

Afirmația lui Topcu a venit la scurt timp după ce Recep Erdogan a decis să-și retragă trupele din cadrul unui exercițiu NATO, care s-a desfășurat în Norvegia.  Motivul pe care l-a expus a fost că numele său și cel al lui Mutafa Kemal Ataruk, fondatorul Turciei moderne, au fost folosite în moduri necorespunzătoare în timpul unui exercițiu. 

”Ce a făcut NATO e scandalos! Știu că nu ne pot opri, și de asta ne-au trecut ca țintă. Problema nu este una personală sau care să țină de partid. Ținta este Turcia și națiunea turcă. Turcia de astăzi nu poate fi comparată cu Turcia de acum 15 ani în niciun domeniu, nici în economie, nici în industria de apărare, nici în comerț sau diplomație. Turcia își produce acum propriile arme și tancuri”, a fost reacția lui Erdogan, potrivit RT. 
 
ACTUALIZARE 18.11/ 19:07 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins sâmbătă scuzele transmise de către NATO după ce numele său a apărut pe un „poster inamic” în cadrul unui exercițiu militar, spunând că un astfel de comportament lipsit de respect nu poate fi iertat atât de ușor, relatează Reuters, potrivit Mediafax.


„Ați văzut comportamentul lipsit de respect din timpul exercițiului NATO de ieri. Sunt câteva greșeli care nu pot fi comise de proști, ci numai de oameni ticăloși. Percep această obrăznicie îndreptată împotriva mea și a fondatorului republicii noastre Mustafa Kemal Ataturk ca o reflecție a unui punct de vedere distorsionat pe care îl observăm în cadrul NATO de ceva vreme. Această chestiune nu poate fi acoperită doar cu o scuză simplă”, a spus Erdogan, în cadrul unui discurs televizat.
 
Reacția vine după ce secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, și ministrul norvegian al Apărării, Frank Bakke-Jensen, și-au cerut scuze față de Turcia în legătură cu acest incident.
 
 Știrea inițială

Turcia a ordonat retragerea militarilor săi de la un exercițiu NATO în Norvegia, a anunțat vineri președintele turc Recep Tayyip Erdogan, afirmând că a fost prezentat drept „inamic'” în cadrul acestui exercițiu, relatează AFP și publicația Hurriyet Daily News, citate de Agerpres.

„Ieri, a avut loc un incident în Norvegia. A fost prezentat un fel de 'stand cu dușmani'. Pe acest stand, ei au pus fotografia lui (Mustafa Kemal) Atatürk și numele meu'”, a declarat Erdogan vineri într-o reuniune la Ankara a partidului său Justiție și Dezvoltare (AKP), aflat la guvernare, conform ziarului turc. AFP notează că această declarație a fost făcută într-un discurs televizat.

„Când noi am auzit de aceasta, șeful Statului Major și ministrul pentru relația cu UE erau în drum spre Canada. Era un exercițiu NATO, noi aveam 40 de militari acolo. Am decis să retragem aceste trupe și a fost demarat procesul necesar. Am spus că retragem trupele chiar dacă numele sunt scoase. Astfel de lucruri se întâmplă din când în când în diferite locuri. Din nefericire, avem asemenea oameni și printre noi”, a mai spus președintele turc, care consideră că nu este posibil să avem „o astfel de concepție despre o alianță".

Erdogan nu a precizat la care manevre se referă și nicio confirmare nu a putut fi obținută imediat de la NATO și autoritățile norvegiene, conform AFP. Conform presei internaționale, din 8 până în 17 noiembrie Norvegia a găzduit aplicațiile Trident Javelin 2017, la care nu au participat trupe terestre, dar care au implicat centre de comandă ale Alianței din Marea Britanie, Olanda și Turcia.

Acest anunț survine pe fondul unor tensiuni puternice între Ankara și unii dintre partenerii cheie ai NATO, cum ar fi Washingtonul și Berlinul. În același timp, Turcia s-a apropiat de Rusia, cu care cooperează în special în problema Siriei. De altfel, Turcia a anunțat în septembrie că a semnat un important contract de arme cu Moscova pentru achiziționarea de sisteme de apărare antiaeriană S-400, amplificând și mai mult temerile partenerilor săi occidentali.

Relațiile dintre Turcia — țară importantă în cadrul NATO — și Alianță s-au tensionat după puciul ratat din vara anului 2016, care a fost urmat de valuri masive de epurări inclusiv în armată. Mai mult, Ankara reproșează SUA sprijinul acordat milițiilor siriene kurde, considerate "teroriste" de către Turcia, în cadrul luptei împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.