ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Virginia a fost decretată starea de urgență locală, după ciocniri între naționaliști albi și contramanifestanți.

Autoritățile din domeniul securității din Charlottesville, statul american Virginia, au decretat starea de urgență locală după izbucnirea unor ciocniri între naționaliști albi și manifestanți antirasiști la un miting privind înlăturarea unui monument în onoarea unui general din perioada războiului civil, informează dpa.

Oficialitățile statului Virginia au declarat ilegală demonstrația naționaliștilor albi "Unite the Right" (Uniți dreapta), după ce în urma violențelor cel puțin două persoane au fost rănite. 

Naționaliștii albi au organizat mai multe mitinguri pentru a-și exprima protestul față de planurile edililor de a retrage o statuie a generalului confederat Robert E. Lee. 

CNN anunță că poliția a arestat un tânăr de 20 de ani, pe care îl identifică - James Alex Fields jr. Acesta ar fi condus mașina care a intrat în mulțime la Charlottesville și a ucis o persoană, rănind grav alte nouă. Înregistrările video și fotografiile de la fața locului par să arate că grupul în care a intrat mașina era un grup de contramanifestanți.

În total, o femeie de 32 de ani a murit și 30 de persoane au fost rănite sâmbătă în urma confruntărilor dintre ultranaționaliștii albi și contramanifestanți. Guvernatorul statului dă vina pe neonaziști pentru generarea violențelor și le cere să meargă acasă.

Sebastian Bodu a scris despre aceste evenimente care au bulversat această regiune din SUA.

„Apropos de Charlottesville, Virginia
1. Prin 2004, pe cand eram in Atlanta, ca să sustin dizertația la MBA, am fost la un barbecue party la un coleg american (alb). Eram multi colegi, americani și români, albi și negri. Dupa juma' de oră in care s-au schimbat amabilități, se discuta numai în grupuri: albi cu albi și negri cu negri.
2. Împreună cu câțiva colegi americani (albi și negri), am plecat cu van-ul unuia dintre ei (alb) la un mall (la ei, mall-urile sunt mult în afara orașelor). În mașină avea un CD cu Lynard Skynard.
Armonia e, in America, doar una de plastic. În realitate, țara este (cel puțin in sud) profund divizată între albi și negri. Și vorbim aici inclusiv de oameni educați. Iar cele două mandate ale lui Obama, în care li s-a băgat pe gât corectitudinea politică în raport de homosexuali sau musulmani, i-a înrăit și divizat și mai tare.”, a scris Sebastian Bodu pe contul său de Facebook.