ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nici un lider politic nu a mai folosit până acum un discurs comparabil cu cel de joi seara al lui Antonio Guterres, menit să bage groaza în omenire în legătură cu schimbările climatice.

Șeful ONU a prezentat un tablou al umanității pe care l-a calificat drept „terifiant” într-un discurs de sfârșit de lume, rosti de la tribuna ONU din New York, pe un ton pe care nu l-a folosit nici măcar în timpul COVID.

Bătrânul politruc socialiat portughez a făcut o adevărată risipă de epitete și de metafore, într-o cuvântare care a părut scrisă de Stephen King:

„Schimbarea climatică este deja aici. Este terifiantă, și este numai începutul. Era încălzirii globale s-a încheiat. A venit era fierberii globale.”

Guterres a adăugat:

„Consecințele sunt clare și sunt tragice: copii măturați de ploile musonice, familii fugind de flăcări, lucrători prăvălindu-se sub căldura arzătoare. Pentru vaste teritorii din America de Nord, Asia, Africa și Europa este o vară necruțătoare.”

Demonstrând că asistăm la o mișcare concertată de îngrozire a omenirii cu minciuna căldurilor fără precedent în istorie planetară, a doua zi după discursul-sperieroare al lui Guterres, vineri, a fost publicată o analiză în care un climatolog de la Universitatea din Leipzig, Karsten Haustein, a apreciat că luna iulie a anului 2023 ar putea bate recordul de temperatură înregistrat chipurile în 2019.

Haustein susține că iulie 2023 ar putea fi luna cea mai caldă înregistrată vreodată în„ultimele mii, chiar zeci de mii de ani”:

„Ar trebui poate să ne întoarcem înapoi în timp până în Eemian (acum circa 120.000 de ani) pentru a găsi condiții la fel de calde.”

Deși limbajul folosit joi seara de Guterres este unul fără precedent, catastrofa climatică este una dintre temele sale favorite, la care a revenit periodic.

În noiembrie anul trecut, secretarul general ONU le-a spus participanților la reuniunea COP27că, din cauza „dependenței de combustibilii fosili”, „haosul climatic” este iminent.

Dovedind aceeași imaginație lexicală debordantă, Guterres a afirmat:

„Ne aflăm pe o autostradă a iadului către infernul climatic, cu piciorul pe pedala de accelerație.”

În 2019, șeful ONU susținea într-un discurs apocaliptic la Abu Dhabi:

„Ne aflăm aici pentru că lumea se confruntă cu o urgență climatică... Dereglarea climatică este pe cale să se producă. Ea avansează mai repede decât au prezis cei mai buni oameni de știință din lume. Ea depășește eforturile noastre de a o combate. Schimbarea climatică se mișcă mai repede ca noi.”