ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Secretarul de Stat al S.U.A, Mike Pompeo, s-a întâlnit marți la Soci cu Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, și a avut în aceeași zi o întrevedere cu Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

Discuția americano-rusă de la Soci s-a axat, potrivit agenției TASS, pe soluționarea crizei privind Planul comun comprehensiv de acțiune asupra programului nuclear iranian, dezvoltarea noului tratat START (Tratatul de reducere a armelor strategice) și, de asemenea, situația din Siria, Venezuela și Ucraina. 

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că Statele Unite nu caută război cu Iranul, ci doresc ca Iranul să se comporte ca o "țară normală", în caz contrar Statele Unite fiind gata de ripostă dacă interesele lor ar fi atacate, informează BBC.

Între timp, liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a declarat la rândul său că nu va avea loc niciun război cu S.U.A. Cu toate acestea, Statele Unite au trimis nave și avioane de război în Golf.

Mike Pompeo a afirmat la întâlnirea cu Serghei Lavrov din stațiunea rusească Soci că S.U.A. "în definitiv" nu au căutat un conflict cu Iranul.

"Le-am pus totodată în vedere iranienilor că, dacă interesele americane sunt atacate, vom răspunde cu siguranță într-un mod adecvat".

Discuțiile dintre Pompeo și Lavrov pentru îmbunătățirea legăturilor dintre Washington și Moscova au subliniat puncte de vedere constant diferite:

Mike Pompeo a spus că a solicitat Rusiei să pună capăt sprijinului față de președintele venezuelean Nicolás Maduro, dar Serghei Lavrov a respins categoric, argumentând că amenințările S.U.A. împotriva lui Maduro sunt nedemocratice. 

Oficialul american a mai spus că a avertizat Rusia să nu se amestece în alegerile prezidențiale americane din 2020, în timp ce Serghei Lavrov a spus că speră ca toată agitația legată de presupusa influență a Rusiei în alegerile din S.U.A. să înceteze.

În ceea ce privește situația din Ucraina, S.U.A. nu vor recunoaște anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014, iar sancțiunile economice americane împotriva Rusiei vor rămâne în vigoare.

La întâlnirea ulterioară dintre Secretarul de Stat al S.U.A. și Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin a declarat că dorește "să restabilească relații complete cu S.U.A.", în pofida numeroaselor dezacorduri bilaterale, informează AFP, citată de Agerpres

"În urmă cu câteva zile am avut plăcerea să vorbesc la telefon cu președintele S.U.A.", i-a spus Vladimir Putin lui Mike Pompeo. "Am avut impresia că președintele este înclinat să refacă relațiile ruso-americane, contactele, pentru rezolvarea comună a problemelor care prezintă un interes reciproc pentru noi", a declarat președintele Federației Ruse, citat de TASS și Agerpres. 

"Din partea noastră, noi am spus în mai multe rânduri că am dori să restabilim relații complete", a afirmat Vladimir Putin cu ocazia întâlnirii americano-ruse de marți de la Soci. "Sper că acum, cu acest prilej, vor fi create condițiile necesare", a adăugat președintele rus.

"Este foarte de dorit ca vizita D-voastră în Rusia să se facă în beneficiul relațiilor dintre Rusia și S.U.A. și să contribuie la dezvoltarea lor", a concluzionat Vladimir Putin.

Președintele Federației Ruse a salutat ancheta "destul de obiectivă" a procurorului special Robert Mueller, care a conchis absența unei complicități dintre Donald Trump și Moscova la alegerile prezidențiale americane din 2016, calificând această acuzație drept "fără importanță". Rusia a dezmințit întotdeauna o presupusă influențare a alegerilor prezidențiale din S.U.A.

"Cooperarea în unele domenii - precum Coreea de Nord, Afganistanul - este excelentă. Am făcut treabă bună, la fel ca în lupta împotriva terorismului", a subliniat la rândul său Mike Pompeo. "Sunt lucruri pe care putem să ne bazăm", a adăugat Secretarul de Stat al S.U.A.

Vizita acestuia la Soci constituie întâlnirea la cel mai înalt nivel dintre oficialii celor două puteri mondiale de după summitul de la Helsinki din iulie 2018.