ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a făcut o vizită neanunțată, luni, la Bruxelles, pentru a discuta cu miniștrii de externe ai statelor membre U.E. despre Iran, anulând vizita la Moscova pe care o avea programată în aceași zi, dar urmând să se deplaseze marți la Soci în Federația Rusă.

„Continuăm să sprijinim acordul, cât de mult putem, cu toate instrumentele și cu toată voința noastră politică”, a declarat coordonatoarea politicii externe a Uniunii Europene, Federica Mogherini, referindu-se la înțelegerea dintre marile puteri și Iran în chestiunea nucleară, din care Statele Unite s-au retras cu un an în urmă.
 
Miniștrii de externe ai Marii Britanii și Germaniei s-au declarat îngrijorați de creșterea tensiunilor dintre Statele Unite și Iran, ce riscă să degenereze „involuntar” într-o confruntare militară. Conform agenției DPA, citate de Europa Liberă, ministrul de externe britanic Jeremy Hunt, ministrul german de externe Heiko Maas și omologul lor francez, Jean-Yves Le Drian, s-au întâlnit separat cu Pompeo la Bruxelles.

Sosirea lui Pompeo la reuniunea miniștrilor de externe ai țărilor UE are loc într-un moment critic pentru soarta acordului nuclear semnat în 2015 de Iran, UE, Federația Rusă, China, Regatul Unit al Marii Britanii, Franța, Germania și SUA. Acum un an, Statele Unite au părăsit unilateral acordul cu Iranul și au reintrodus sancțiuni economice drastice împotriva acestei țări. Potrivit DC News, Teheranul le-a dat miercuri un termen de două luni celorlalți semnatari ai înțelegerii pentru a pune în aplicare promisiunile de a proteja sectoarele bancar și petrolier împotriva sancțiunilor americane, amenințând că, în caz contrar, va renunța la o parte din angajamentele agreate în cadrul acordului.

De la Bruxelles, secretarul de stat al SUA va ajunge, marți, la Soci, în Federația Rusă, pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin. Potrivit Departamentului de Stat, cei doi vor discuta, pe lângă tensiunile cu Iranul, și despre dezarmare, crizele din Siria și Venezuela și situația din Ucraina, subiecte abordate diferit de Federația Rusă și Statele Unite ale Americii.