Șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a anunțat luni înființarea unei comisii în cadrul Departamentului de Stat, însărcinate să examineze modul în care SUA protejează drepturile omului și rolul acestora în politica externă americană, informează Agerpres, citând surse externe.

Comisia privind Drepturile Inalienabile va reflecta „la întrebarea fundamentală: ce înseamnă să spui sau să pretinzi că ceva este un Drept al Omului?”, oferind „material intelectual” pentru „cea mai profundă reexaminare a Drepturilor Inalienabile” de la Declarația Universală a Drepturilor Omului și până în prezent, deoarece „instituțiile internaționale, gândite și construite pentru a apăra Drepturile Omului, s-au îndepărtat de misiunea lor inițială”, consideră Mike Pompeo. 

Acesta a desemnat-o în fruntea comisiei pe Mary Ann Glendon, profesoară de Drept la Universitatea Harvard, autoare a unei lucrări privind Declarația Universală a Drepturilor Omului și, totodată, una dintre conștiințele civice care luptă împotriva avorturilor. Fostă ambasadoare americană la Sfântul Scaun, aceasta a participat la conferința ONU privind probemele femeilor la Beijing în 1995, unde a criticat accentul pus asupra politicilor de contracepție în țările în curs de dezvoltare. 

Unele organizații internaționale critică decizia numirii specialistei Gendon în fruntea Comisiei privind Drepturile Inalienabile ale Omului, acuzând administrația Trump că ar nega sau refuza anumite protecții din domeniul drepturilor și libertăților, pe care dacă și-ar dori să le sprijine, „ar utiliza cadrul global aflat deja în vigoare”, este de părere Joanne Lin, de la Amnesty International USA.

Pe de altă parte, conservatorii americani denunță marile organizații din sfera Drepturilor Omului, reproșându-le apărarea „drepturilor reproductive ale femeilor” - reproducere planificată, contracepție, avorturi (n.r.)-, „drepturilor homosexualilor” sau egalității de gen.

Potrivit Agerpres, secretarul de stat Mike Pompeo a apărat pluralismul compoziției Comisiei privind Drepturile Inalienabile, în cadrul acesteia regăsindu-se „experți în Drepturile Omului, filosofi și activiști, republicani, democrați și independenți”. Printre aceștia se află și democrata Katrina Lantos Swett, fiica lui Tom Lantos, fost opozant al regimurilor dictatoriale.Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews