ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a anunțat luni înființarea unei comisii în cadrul Departamentului de Stat, însărcinate să examineze modul în care SUA protejează drepturile omului și rolul acestora în politica externă americană, informează Agerpres, citând surse externe.

Comisia privind Drepturile Inalienabile va reflecta „la întrebarea fundamentală: ce înseamnă să spui sau să pretinzi că ceva este un Drept al Omului?”, oferind „material intelectual” pentru „cea mai profundă reexaminare a Drepturilor Inalienabile” de la Declarația Universală a Drepturilor Omului și până în prezent, deoarece „instituțiile internaționale, gândite și construite pentru a apăra Drepturile Omului, s-au îndepărtat de misiunea lor inițială”, consideră Mike Pompeo. 

Acesta a desemnat-o în fruntea comisiei pe Mary Ann Glendon, profesoară de Drept la Universitatea Harvard, autoare a unei lucrări privind Declarația Universală a Drepturilor Omului și, totodată, una dintre conștiințele civice care luptă împotriva avorturilor. Fostă ambasadoare americană la Sfântul Scaun, aceasta a participat la conferința ONU privind probemele femeilor la Beijing în 1995, unde a criticat accentul pus asupra politicilor de contracepție în țările în curs de dezvoltare. 

Unele organizații internaționale critică decizia numirii specialistei Gendon în fruntea Comisiei privind Drepturile Inalienabile ale Omului, acuzând administrația Trump că ar nega sau refuza anumite protecții din domeniul drepturilor și libertăților, pe care dacă și-ar dori să le sprijine, „ar utiliza cadrul global aflat deja în vigoare”, este de părere Joanne Lin, de la Amnesty International USA.

Pe de altă parte, conservatorii americani denunță marile organizații din sfera Drepturilor Omului, reproșându-le apărarea „drepturilor reproductive ale femeilor” - reproducere planificată, contracepție, avorturi (n.r.)-, „drepturilor homosexualilor” sau egalității de gen.

Potrivit Agerpres, secretarul de stat Mike Pompeo a apărat pluralismul compoziției Comisiei privind Drepturile Inalienabile, în cadrul acesteia regăsindu-se „experți în Drepturile Omului, filosofi și activiști, republicani, democrați și independenți”. Printre aceștia se află și democrata Katrina Lantos Swett, fiica lui Tom Lantos, fost opozant al regimurilor dictatoriale.