ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șefa Delegației Permanente a Ucrainei la Adunarea Parlamentară a Alianței Nord-Atlantice, Irina Friz, a comentat, pe Facebook, decizia Budapestei de a bloca desfășurarea următoarei reuniuni a Comisiei NATO-Ucraina. Ea a acuzat Ungaria că ar contribui la politica Rusiei privind distrugerea Alianței din interior, trannsmite Rador.

 „Partea ucraineană este dispusă să discute astfel de probleme într-un format de negocieri în spiritul dreptului internațional, al Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare și al mecanismelor Programului anual național de cooperare cu NATO. Trebuie menționat faptul că poziția părții ungare, care a recurs la șantaj, nu este doar contraproductivă, ci, de asemenea, subminează situația de securitate din Europa”, a remarcat parlamentarul ucrainean.

Irina Friz atrage atenția că încercările Budapestei de a bloca reuniunile Comisiei Ucraina-NATO la nivel de miniștri ai apărării este o practică periculoasă de „amestecare a problemelor umanitare bilaterale cu problemele de securitate și apărare ale întregii regiuni”. „Astfel, Ungaria nu doar contribuie în mod indirect la slăbirea eforturilor NATO de a minimiza riscurile regionale, ci facilitează politica Rusiei de a distruge din interior Organizația Tratatului Atlanticului de Nord” – subliniază șefa Delegației Ucrainei la Adunarea Parlamentară a NATO. Potrivit acesteia, Ucraina este întotdeauna deschisă negocierilor și rezolvării aspectelor divergente în spiritul Alianței: la masa negocierilor. „Sper că Budapesta va renunța la această politică a șantajului cu semne de revendicări teritoriale față de teritoriul Ucrainei suverane”, a mai menționat Irina Friz.

Ziarul Ukrainska Pravda a scris, vineri, că reuniunea Comisiei Ucraina-NATO la nivel de miniștri ai apărării, programataă pentru 14-15 februarie, a fost blocată de Ungaria, după ce ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a afirmat în repetate rânduri că Budapesta nu va facilita desfășurarea unui astfel de eveniment, ca urmare a problemelor generate de legea ucraineană a educației. 

„În pofida acordului dat de membri influenți ai Alianței, Bruxellesul nu poate confirma data următoarei reuniuni a Comisiei, care ar trebuie să se desfășoare în perioada 14-15 februarie” – scrie ziarul Evropeiska Pravda, citând surse din cadrul NATO. „În acest moment, agenda nu conține reuniuni ale Comisiei Ucraina-NATO”, au declarat surse de la Bruxelles.