ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șeful Bisericii Anglicane și Arhiepiscop de Canterbury, Justin Welby, a afirmat că Biserica ar trebui să ia în considerare o serie de schimbări. Portretizarea lui Iisus ca „bărbat alb” ar trebui reconsiderată, spune el.
 
Într-o intervenție pentru BBC Today, Justin Welby a explicat că trebuie să existe diversitate culturală și că Biserica occidentală ar trebui neapărat să regândească imaginea Mântuitorului. 

Iisus este portretizat diferit peste tot în lume. „Nu vedeți doar un Iisus alb, ci un Iisus negru, sau un Iisus asiatic sau un Iisus din Orientul Mijlociu, ultima variantă fiind și cea mai precisă din punct de vedere istoric”, a punctat Welby.„Îl vezi în tot atâtea feluri câte culturi, limbi și modalități de înțelegere a lumii există”. 

Reprezentările lui Iisus servesc mai degrabă ca „amintire a universalității lui Dumnezeu, care a devenit pe deplin uman”, a mai spus el.
 

NY  Post vine cu o completare a acestei știri, anunțând că una dintre cele mai vechi biserici din Marea Britanie vrea să aducă un omagiu mișcării Black Lives Matter prin instalarea unei versiuni a celebrei picturi a  lui Leonardo Da Vinci, ”Cina cea de Taină”  („La Ultima Cena”), cu reprezentarea lui Iisus „de culoare”.

Reinterpretarea operei de artă a lui Da Vinci, care datează din secolul al XV-lea, din epoca Renașterii, a fost realizată de artista britanică Lorna May Wadsworth, care și l-a ales ca model pe jamaicanul din Tafari Hinds pentru a-L înfățișa în lucrarea sa pe Fiul lui Dumnezeu. Noua reprezentare a celebrei picturi renascentiste va fi instalată în altarul Catedralei St. Albans din Hertfordshire, la solicitarea Arhiepiscopului Justin Welby.

„Biserica nu este într-o poziție puternică pentru a predica altora despre dreptate sau rasă”, a spus Rev. Dr. Jeffrey John, decanul Sf. Albans. „Dar credința noastră ne învață că toți suntem făcuți în mod egal după chipul lui Dumnezeu și că Dumnezeu este un Dumnezeu al dreptății.”

El a adăugat că biserica a transformat altarul pentru că „viețile negre contează”.
 
Luna trecută, Shaun King, scriitor și activist de stânga,  a lansat un apel la distrugerea icoanelor și statuilor religioase în care, afirma el,  Iisus apare „alb”. King, care susține mișcarea Black Lives Matter, consideră că toate operele de artă, inclusiv unele dintre cele mai recunoscute capodopere ale civilizației occidentale, nu sunt decât „instrumente ale supremației albe”, „instrumente de opresiune” și „propagandă rasistă”. „Toate picturile și vitraliile bisericilor cu Iisus alb, și cu mama sa europeană și prietenii lor albi ar trebui să fie eliminate”, a adăugat King într-un alt tweet.

Tema diferențierii dintre albi și negri a ajuns să fie de interes global, în contextul incidentului care s-a petrecut luna trecută în SUA, când afro-americanul George Floyd,  a murit luna trecută în Minneapolis, după ce un polițist alb l-a apăsat cu genunchiul pe gât minute întregi.