ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia urmărește crearea unor sfere de influență și împărțirea Europei între marile puteri. Afirmația a fost făcută de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu publicat vineri de ziarul italian Corriere della Sera.

"Ceea ce vedem este o Rusie care în ultimii ani și-a consolidat capacitățile militare. Își exercită tot mai mult forțele, chiar și cele nucleare, și a dovedit că vrea să își arate această forță împotriva vecinilor: în Georgia sau Crimeea. În Siria sprijină regimul Bashar al-Assad și bombardează în mod discriminatoriu", a spus Stoltenberg.
 
"O țară poate fi importantă fără se implica, dar modelul vizibil este o Rusie care dorește să stabilească sfere de influență bazate pe un vechi model de a înțelege cum ar trebui să fie Europa, pe ideea că marile puteri trebuie să o împartă. Și nu aceasta este Europa pentru care lucrăm". 

comentariul șefului NATO vine după ce, luna trecută, Spania a fost acuzată de ipocrizie pentru că ar putea permite Rusiei să alimenteze din porturile spaniole, după ce a semnat declarații în care a acuzat Rusia de crime de război în Siria și a susținut "eliberarea Siriei" pe rețeaua de socializare Twitter.
 
Rusia a dispus mobilizarea întregii Flote militare nordice și parțial a Flotei baltice în Marea Mediterană, pentru consolidarea capacităților implicate în conflictul din Siria. Aceasta va acosta în enclava Ceuta, situată pe coasta marocană a Africii. Deși Ceuta face parte din UE, statutul NATO al acesteia este neclar, iar din 2011, cel puțin 60 de nave ruse au acostat acolo.