ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a avertizat marți că guvernele trebuie să se pregătească pentru o boală și mai mortală decât Covid-19.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat, în fața Adunării anuale pentru sănătate de la Geneva, că este timpul să se avanseze negocierile pentru prevenirea viitoarei pandemii, relatează The Independent

El a avertizat că statele naționale nu pot ignora această amenințare și că următoarea maladie globală va bate la ușă.

„Dacă nu facem schimbările care trebuie făcute, atunci cine le va face? Și dacă nu le facem acum, atunci când?”, a spus Tedros.

„Rămâne amenințarea apariției unei alte variante care poate provoca noi creșteri de cazuri de boală și decese. Rămâne și amenințarea ca un alt agent patogen să apară, cu un potențial și mai mortal”, a adăugat el.

Adunarea anuală Mondială pentru Sănătate, de 10 zile, care are loc în orașul elvețian și care coincide cu aniversarea a 75 de ani de la înființarea organismului, urmează să abordeze teme referitoare la provocările globale de sănătate, inclusiv la viitoarele pandemii.

Cele 194 de state membre ale OMS negociază în prezent reforme aplicate normelor care le stabilesc obligațiile în cazul unei amenințări internaționale pentru sănătate.

De asemenea, ei elaborează un tratat mai amplu privind pandemiile, care urmează să fie ratificat anul viitor.

„Un angajament din partea acestei generații [pentru un acord referitor la pandemii] este important, deoarece această generație a experimentat cât de îngrozitor poate fi un virus minuscul”, a spus Tedros.

Avertismentul vine la doar câteva săptămâni după ce agenția de sănătate a declarat că Covid-19 nu mai constituie o urgență globală.

„Prin urmare, cu mare speranță declar [pandemia de] Covid-19 încheiată ca o urgență globală pentru sănătate”, a spus Tedros la începutul acestei luni, adăugând însă că sfârșitul urgenței nu înseamnă că Covid-ul a luat sfârșit ca o amenințare pentru sănătatea globală.