ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șeful armatei etiopiene, Berhanu Jula, l-a acuzat pe șeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus că sprijină forțele disidente din regiunea sa natală,Tigray, devastată de război, potrivit Deutsche Welle.

Șeful armatei susține că Tedros asigură sprijin politic și militar pentru Frontul de Eliberare a Poporului Tigray (TPLF), în timp ce această grupare de rebeli luptă împotriva unei ofensive armate împotriva guvernului etiopian. „A lucrat în țările vecine pentru a condamna războiul. A lucrat pentru rebeli, pentru a le obține arme", a spus Berhanu într-o conferință de presă, argumentând că Tedros" nu a lăsat nici o piatră neîntoarsă "pentru a-i ajuta pe rebelii TPLF. "Tipul acesta joacă cu echipa respectivă", a spus Berhanu. „La ce vă așteptați de la el? Cu siguranță nu ne așteptăm ca el să se alăture poporului etiopian și să condamne TPLF”. Șeful armatei nu a oferit însă nicio dovadă care să-i susțină afirmațiile.

Fost ministru al sănătății etiopian, Tedro a slujit în timpul guvernulului Frontului de Eliberare Tigray, înainte ca dominația acestuia, timp de de 30 de ani, să se încheie cu numirea prim-ministrului Abiy Ahmed, în 2018.
 
Abiy, câștigător al Premiului Nobel pentru Pace anul trecut, acuză rebelii TPLF că  destabilizează guvernul prin operațiuni de gherilă  și prin asasinate. Sute de civili au fost uciși zilele trecute cu cuțite și macete în  zona respectivă, iar martorii susțin că adepții Frontului de Eliberare al Poporului Tigray, care controlează provincia, ar fi comis crimele după ce ar fi fost înfrânți de forțele federale.

Tedros a fost ales în mai 2017 director al OMS, fiind primul șef de origine africană al organizației. La acel moment s-a spus că numirea etiopianului ca director general al OMS a fost făcută cu sprijinul lui Bill Gates. Un diplomat francez sugera că fundația lui Gates  l-a sprijinit pe Tedros, finanțând programe de sănătate în Etiopia pe vremea cînd acesta era ministru al sănătății.