ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Absența unei conduceri globale și a unității în lupta împotriva noului coronavirus reprezintă o amenințare mai mare decât epidemia în sine, a declarat luni directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, adăugând că politizarea pandemiei a dus la o agravare a acesteia, informează Reuters.
 
Specialiștii OMS au insistat să arate cât de dăunătoare a fost relaxarea populației, înregistrându-se la nivel planetar nu mai puțin de un milion de infecții cu SARS-CoV-2 în ultimele 8 zile.
 
Tedros Adhanom Ghebreyesus nu a dorit să dezvolte această afirmație, însă OMS a fost criticată de anumite state membre, în special de Statele Unite ale Americii, care au spus că este o organizație prea slabă, prea lentă și prea „dedicată Chinei” în eforturile depuse pentru limitarea pandemiei de COVID-19.

Alte state membre au cerut o revizuire a reacției organizației în fața pandemiei, iar Australia a cerut ca OMS să aibă mai multe prerogative, care să îi permită să reacționeze mai repede în situații de criză sanitară.

„Lumea are nevoie disperată de unitate națională și de solidaritate globală. Politizarea pandemiei a exacerbat-o”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus la un forum medical – World Government Summit – organizat în format virtual de emiratul Dubai. „Cea mai mare amenințare cu care ne confruntăm acum nu este virusul în sine, ci absența unei solidarități globale și a unei conduceri globale”, a adăugat el.

Directorul OMS a mai spus că anumite părți din regulamentele internaționale de sănătate trebuie să fie consolidate pentru a le face să devină "mai potrivite cu obiectivele lor”.

Directorul OMS nu a precizat acele părți de regulamente, adăugând doar că acestea trebuie să fie "coordonate, predictibile, transparente, generalizate și cu finanțare flexibilă” pentru a putea fi pe deplin implementate.

El consideră, de asemenea, că toate țările trebuie să facă din asistența medicală universală o prioritate, avertizând că omenirea a învățat pe calea cea grea faptul că sistemele puternice de sănătate sunt "fundamentul securității medicale globale și al dezvoltării social-economice”.

Președintele Donald Trump a anunțat, luna trecută, că pune capăt definitiv relației SUA cu Organizația Mondială a Sănătății, din cauza modului în care a gestionat pandemia și pentru că este fantoșa Chinei.  Anterior, Trump înghețase temporar finanțarea OMS de către Washington afirmând că organizația a compromis răspunsul dat pandemiei și a făcut jocurile Chinei. După SUA, Bill Gates este cel  mai mare finanțator al organizației.