ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Arestarea preventivă a șefului Telegram, Pavel Durov, cercetat pentru 12 infracțiuni legate de criminalitatea organizată, a fost ridicată miercuri după-amiază, iar acesta urmează să fie transferat la Palatul de Justiție din Paris în vederea unei eventuale inculpări, relatează Le Figaro, citat de stiripesurse.ro

Procurorii l-au acuzat că nu a luat măsuri împotriva difuzării de conținut infracțional pe Telegram, rețeaua pe care a fondat-o și pe care o conduce și care are peste 900 de milioane de utilizatori. Compania neagă acest lucru. Arestul preventiv al lui Pavel Durov, care poate dura până la 96 de ore, fusese prelungit până miercuri.



Însoțit de garda sa de corp și de asistenta sa, miliardarul rus în vârstă de 39 de ani a fost reținut sâmbătă seara pe aeroportul Le Bourget, din nordul Parisului, în baza unui mandat francez de căutare și a fost plasat în arest. Pavel Durov tocmai sosise din Baku, Azerbaidjan, și urma să petreacă cel puțin o seară la Paris, unde planificase să ia cina.

Potrivit Le Canard enchaîné, publicație franceză de investigații, Pavel Dourov, le-ar fi spus polițiștilor care l-au ridicat la coborârea din avion că era așteptat să ia cina cu președintele Emmanuel Macron. Palatul Elysée a negat însă, oficial, acest lucru. „În acea seară, președintele a fost la Le Touquet” (o stațiune din nordul țării - n.r.), a declarat pentru Le Canard un consilier de la Elysee.

El a fost arestat în cadrul unei anchete judiciare deschise la 8 iulie de către judecătorii de instrucție specializați din Paris, urmare a unei anchete preliminare a unității de criminalitate informatică a Parchetului din Paris.

Printre capetele de acuzare se numără „refuzul de a comunica informațiile necesare pentru interceptări autorizate de lege”, complicitate la infracțiuni și crimă organizate pe platformă (trafic de droguri, pornografie infantilă, escrocherie și spălare de bani în formă organizată) și „prestarea de servicii de criptare pentru asigurarea confidențialității fără declarație corespunzătoare”. Anchetele au fost încredințate Centrului pentru Combaterea Criminalității Digitale (C3N) și Oficiului Național de Luptă Antifraudă (Onaf).

Ecouri puternice în întreaga lume

Arestarea lui Pavel Durov, care locuiește în Dubai, a provocat reacții puternice în întreaga lume.

În special, el a primit sprijinul denunțătorului american Edward Snowden, stabilit în Rusia, și al lui Elon Musk, patronul american al X (dar și al fraților Tate, influencerii americano-britanici vizați la rândul lor de anchete în România - n.r.).

La Moscova, vicepreședintele Dumei de Stat, Vladislav Davankov, și membri ai partidului său liberal Noul Popor au plasat duminică avioane de hârtie - forma logo-ului Telegram - în fața Ambasadei Franței. „Acuzațiile formulate sunt foarte grave și necesită dovezi la fel de solide”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Președinției ruse, Dmitri Peskov, denunțând o „încercare de intimidare”.

Emmanuel Macron a declarat luni că arestarea lui Pavel Durov nu a fost „în niciun caz o decizie politică”, ci „parte a unei anchete judiciare”, adăugând că Franța rămâne „angajată față de libertatea de exprimare și comunicare”.

Serviciul de mesagerie online pe care Pavel Durov l-a lansat în 2013 împreună cu fratele său Nikolai, unde comunicațiile pot fi criptate de la un capăt la altul, s-a poziționat în contrast cu platformele americane, criticate pentru exploatarea comercială a datelor personale. În special, Telegram s-a angajat să nu dezvăluie niciodată informații despre utilizatorii săi. „Telegram respectă legislația europeană, inclusiv Regulamentul privind serviciile digitale, iar acțiunea sa de moderare se încadrează în standardele industriei”, s-a apărat Telegram pe propriul canal, duminică seara, considerând că este „absurd să spui că o platformă sau patronul acesteia sunt responsabili pentru abuzurile” constatate pe platforma respectivă.

Pavel Durov are dublă cetățenie, a Emiratelor Arabe Unite și a Franței, pe lângă naționalitatea rusă. Cetățenia franceză a obținut-o în 2021, printr-o procedură destul de discretă.

Emiratele Arabe Unite au anunțat marți că au cerut Franței acces consular pentru Pavel Durov, afirmând că monitorizează „îndeaproape” situația acestuia. Pavel Durov, care a înființat Telegram după ce a părăsit Rusia în urmă cu zece ani, are o avere estimată de Forbes la o valoare de 15,5 miliarde de dolari.