ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Franța ar trebui să-și facă ordine în ograda proprie, înainte de a da lecții Poloniei, a afirmat ministrul polonez de Externe, Jacek Czaputowicz. Într-un atac dur lansat la adresa Franței, pe care a numit-o „omul bolnav al Europei'', șeful diplomației de la Varșovia a spus că problemele din Franța cauzează turbulențe pentru Uniunea Europeană. El a evocat mișcarea 'vestelor galbene' și recentul atentat de la Strasbourg soldat cu cinci morți, printre care  un polonez, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Franța este omul bolnav al Europei, ea trage Europa în jos, în timp ce Polonia este un punct luminos'', a declarat Jacek Czaputowicz pentru canalul de televiziune Polsat News.

Relațiile dintre Franța și Polonia s-au răcit după sosirea la putere a conservatorilor la Varșovia, în 2015.

„Atacul terorist demonstrează că ceva nu merge în Franța, protestele din cursul ultimelor săptămâni, retragerea reformei statului de către președintele Macron - este trist. Dacă, în același timp, i se dau lecții Poloniei, există ceva care chiar nu merge. (Francezii) Trebuie să-și pună ordine în propria țară'', a spus Czaputowicz.

Atentatul comis marți la târgul de Crăciun din Strasbourg de către Cherif Chekatt, ucis ulterior de către poliția franceză, s-a soldat cu cinci morți, printre care și un polonez în vârstă de 36 de ani.

''Cred că există o amenințare puternică pentru statul de drept în Franța, în sensul respectării criteriilor privind deficitul finanțelor publice'', a adăugat oficialul polonez.

La 2 iulie, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei, prin trimiterea unei scrisori de notificare oficială autorităților de la Varșovia, în legătură cu noua lege privind Curtea Supremă, și le-a acordat autorităților poloneze un termen de 30 de zile pentru a răspunde.

După cum justifica la acea vreme Comisia Europeană, schimbările inițiate de Varșovia subminează principiul independenței sistemului judiciar, inclusiv inamovibilitatea magistraților, și în acest fel Polonia nu își respectă obligațiile care îi revin potrivit articolul 19 al Tratatului privind UE, coroborat cu articolul 47 al Cartei Drepturilor Fundamentale a UE.

Polonia este vizată și de o altă procedură, cea de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, lansată în decembrie de Comisia Europeană în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia.

Această procedură este declanșată atunci când se constată că într-un stat membru există un risc de încălcare gravă a valorilor UE și ea poate duce la sancțiuni contra țării respective