ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șeful echipei de epidemiologi pentru combaterea pandemiei de Covid-19 în Serbia, dr. Predrag Kon, a declarat că pandemia a ajuns la final în țara sa și este vremea să se suspende toate măsurile de precauție luate de autorități, informează B92.

„Am ajuns la final, e vremea să ne relaxăm și sunt de acord cu dr. Branimir Nedstorovici că e timpul să suspendăm măsurile. Avem nevoie doar să respectăm distanța de un metru față de o altă persoană. Apropiindu-ne la mai puțin de un metru aduce posibilitatea de a contracta orice are persoana respectivă, nu doar coronavirusul”, a explicat dr. Kon.

El a precizat că epidemia nu poate declarată încă încheiată, deoarece trebuie să treacă 28 de zile fără cazuri noi, ceea ce este dificil de realizat din cauza deschiderii granițelor și a cazurilor sporadice.

„Se poate întâmpla ca un caz să apară, dar asta nu înseamnă că suntem într-o epidemie, obiectiv vorbind”, a subliniat Kon.

Șeful echipei de epidemiologi a mai precizat, conform sursei citate, că recomandă purtarea măștii doar de către persoanele în vârstă și de cei vulnerabili în spațiu închis.

Un alt medic important din Serbia, Dr. Branislav Tiodorovici, s-a declarat și el pentru abolirea imediată a majorității măsurilor de precauție și revenirea la normal.

„Ar trebui să relaxăm măsurile imediat, să nu mai fie restricții. Să permitem desfășurarea normală a evenimentelor sportive, a manifestațiilor...Elevii ar trebui să meargă la școală, deși în prima fază ar trebui să începem doar cu cei care vor să-și îmbunătățească notele. Cu concertele ar trebui așteptat până pe 15 iunie. Toată lumea face asta. Să lăsăm oamenii să trăiască normal. Cu măști și mănuși, acolo unde sunt necesare, vom scăpa de coronavirus în 14 zile, garantez asta”, a spus el într-un interviu cu publicația „Kurir”, citat de B92.

Dr. Tiodorovici a subliniat importanța spălării pe mâini și a precizat că purtarea mănușilor este necesară doar în procesul de producție care implică atingerea multor instrumente sau produse.

„Chelnerii nu ar trebui să poarte mănuși, pentru că mănușile îi protejează doar pe ei, dar nu și pe clienți, dacă ating totul cu aceleași mănuși. Chelnerii ar trebui să se spele pe mâini o dată la o oră, pentru că doar așa îi pot proteja pe clienți. E inutil să porți mască în exterior”, a explicat Tiodorovici.

Serbia a a declarat stare de urgență pe 15 martie, ca și România și a ieșit pe 15 mai.Specialiștii de la MAI român susțin purtarea obligatorie a măștii în interior pentru toate persoanele.