Semnal de alarmă în Parlamentul European asupra dublului standard al calității alimentelor din Estul și Vestul Europei. Europarlamentar român: Vorbim de un principiu și de nevoia ca toți consumatorii să fie tratați egal, oriunde ar trăi în UE

Dublul standard în calitatea alimentelor distribuite de unii producători în țările din Est comparativ cu cele din Vestul Europei a fost principala temă a dezbaterii organizate marți, la Bruxelles, la sediul Parlamentului European, de europarlamentarul social-democrat Daciana Sârbu, împreună cu europarlamentarul ceh Pavel Poc.
În luna noiembrie a anului trecut, cei doi eurodeputați, care sunt și vicepreședinți ai Comisiei de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European, au adresat o interpelare către Consiliul European, cerând clarificări și soluții pentru reglementarea acestei probleme, după ce mai multe studii comparative din state central și est-europene au descoperit astfel de diferențe calitative.
„Vorbim astăzi de un subiect care privește, într-un fel, viitorul Europei, dezbaterea mare care ne preocupă în această perioadă la Bruxelles și în toate statele membre: dublul standard în calitatea alimentelor în Uniunea Europeană. În ultimii ani au apărut, în mai multe țări central și est-europene, semnale bazate pe studii comparative, care sugerau că produsele alimentare distribuite în aceste țări sunt inferioare calitativ produselor comercializate în țări din Vest, cu aceleași nume și etichete. (...) În România nu există încă un asemenea studiu comparativ. Dar mulți cetățeni vorbesc despre experiențele lor personale prin care au constatat astfel de diferențe. În contextul în care se discută despre 'Europa cu două viteze', tema devine cu atât mai relevantă. Avem deja două categorii de cetățeni în Uniunea Europeană? Avem în spatele aceleiași etichete două versiuni diferite de Europă? Este acesta viitorul către care ne îndreptăm, la toate capitolele, în urma oficializării acestor două viteze?", a subliniat Daciana Sârbu, conform Agerpres.
Potrivit acesteia, UE trebuie să devină mai unită și mai solidară și să lupte pentru reducerea decalajelor între statele membre, pentru condiții de trai cât mai bune pentru toți cetățenii, indiferent de istorie sau geografie.
„De aceea, problema calității diferite a alimentelor devine și un simbol, nu doar o problemă economică, socială și chiar etică. Știu că argumentul oficial folosit până acum de producători e legat de 'preferințe', 'tradiții', 'costuri' sau 'ingrediente' diferite de la țară la țară. Însă consumatorii și studiile comparative au constatat diferențe care nu se pot justifica prin niciunul dintre aceste argumente. În opinia mea, instituțiile europene trebuie să facă o analiză serioasă, independentă și să certifice dacă această diviziune Est/Vest pe criterii de calitate există sau nu, iar dacă ea există să ia măsuri la nivelul întregii UE pentru a o elimina. (...) Ce am auzit deocamdată public dinspre Comisie nu este însă încurajator", a arătat Daciana Sârbu.
În opinia acesteia, instituțiile europene nu pot plasa responsabilitatea către consumatori și către marii producători, iar marii producători "nu se pot ascunde" în spatele unor argumente legate de piață, preferințe, obiceiuri, materii prime.
„Aici vorbim de un principiu și de nevoia ca toți consumatorii să fie tratați egal, oriunde ar trăi în Uniunea Europeană. Iar Comisia trebuie să își asume un rol mai activ. (...) Un raport al Comisiei Europene a descoperit că unele alimente procesate comercializate în estul și sud-estul Europei conțin cantități mai mari de grăsimi trans, un ingredient care, consumat în exces, poate genera afecțiuni ale inimii. Iată un caz în care diferențele de calitate în cazul alimentelor pot avea impact direct asupra sănătății, dar și asupra inegalităților din domeniul sănătății. (...) Vrem să obținem răspunsuri clare din partea Comisiei, din partea marilor producători, din partea reprezentanților mai multor state afectate de această problemă", a adăugat Daciana Sârbu.
În cadrul dezbaterii, Jozef Bires, directorul Administrației Sanitar-Veterinare și pentru Alimente din Slovacia, a prezentat unul dintre studiile comparative realizate de această instituție, ce a fost discutat și în cadrul reuniunii Consiliului miniștrilor Agriculturii din UE din 6 martie. Din datele tehnice au rezultat unele diferențe de calitate sau gramaj pe grupe alimentare comercializate în Europa de Est.
„Este o problemă care arată că e nevoie de armonizarea legislației și de cooperarea dintre statele membre. Cel mai important este consumatorul european care are tot dreptul să se întrebe de ce se confruntă cu această problemă", a arătat el.
În luna noiembrie a anului trecut, cei doi eurodeputați, care sunt și vicepreședinți ai Comisiei de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European, au adresat o interpelare către Consiliul European, cerând clarificări și soluții pentru reglementarea acestei probleme, după ce mai multe studii comparative din state central și est-europene au descoperit astfel de diferențe calitative.
„Vorbim astăzi de un subiect care privește, într-un fel, viitorul Europei, dezbaterea mare care ne preocupă în această perioadă la Bruxelles și în toate statele membre: dublul standard în calitatea alimentelor în Uniunea Europeană. În ultimii ani au apărut, în mai multe țări central și est-europene, semnale bazate pe studii comparative, care sugerau că produsele alimentare distribuite în aceste țări sunt inferioare calitativ produselor comercializate în țări din Vest, cu aceleași nume și etichete. (...) În România nu există încă un asemenea studiu comparativ. Dar mulți cetățeni vorbesc despre experiențele lor personale prin care au constatat astfel de diferențe. În contextul în care se discută despre 'Europa cu două viteze', tema devine cu atât mai relevantă. Avem deja două categorii de cetățeni în Uniunea Europeană? Avem în spatele aceleiași etichete două versiuni diferite de Europă? Este acesta viitorul către care ne îndreptăm, la toate capitolele, în urma oficializării acestor două viteze?", a subliniat Daciana Sârbu, conform Agerpres.
Potrivit acesteia, UE trebuie să devină mai unită și mai solidară și să lupte pentru reducerea decalajelor între statele membre, pentru condiții de trai cât mai bune pentru toți cetățenii, indiferent de istorie sau geografie.
„De aceea, problema calității diferite a alimentelor devine și un simbol, nu doar o problemă economică, socială și chiar etică. Știu că argumentul oficial folosit până acum de producători e legat de 'preferințe', 'tradiții', 'costuri' sau 'ingrediente' diferite de la țară la țară. Însă consumatorii și studiile comparative au constatat diferențe care nu se pot justifica prin niciunul dintre aceste argumente. În opinia mea, instituțiile europene trebuie să facă o analiză serioasă, independentă și să certifice dacă această diviziune Est/Vest pe criterii de calitate există sau nu, iar dacă ea există să ia măsuri la nivelul întregii UE pentru a o elimina. (...) Ce am auzit deocamdată public dinspre Comisie nu este însă încurajator", a arătat Daciana Sârbu.
În opinia acesteia, instituțiile europene nu pot plasa responsabilitatea către consumatori și către marii producători, iar marii producători "nu se pot ascunde" în spatele unor argumente legate de piață, preferințe, obiceiuri, materii prime.
„Aici vorbim de un principiu și de nevoia ca toți consumatorii să fie tratați egal, oriunde ar trăi în Uniunea Europeană. Iar Comisia trebuie să își asume un rol mai activ. (...) Un raport al Comisiei Europene a descoperit că unele alimente procesate comercializate în estul și sud-estul Europei conțin cantități mai mari de grăsimi trans, un ingredient care, consumat în exces, poate genera afecțiuni ale inimii. Iată un caz în care diferențele de calitate în cazul alimentelor pot avea impact direct asupra sănătății, dar și asupra inegalităților din domeniul sănătății. (...) Vrem să obținem răspunsuri clare din partea Comisiei, din partea marilor producători, din partea reprezentanților mai multor state afectate de această problemă", a adăugat Daciana Sârbu.
În cadrul dezbaterii, Jozef Bires, directorul Administrației Sanitar-Veterinare și pentru Alimente din Slovacia, a prezentat unul dintre studiile comparative realizate de această instituție, ce a fost discutat și în cadrul reuniunii Consiliului miniștrilor Agriculturii din UE din 6 martie. Din datele tehnice au rezultat unele diferențe de calitate sau gramaj pe grupe alimentare comercializate în Europa de Est.
„Este o problemă care arată că e nevoie de armonizarea legislației și de cooperarea dintre statele membre. Cel mai important este consumatorul european care are tot dreptul să se întrebe de ce se confruntă cu această problemă", a arătat el.
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

PANICĂ în Spania, Portugalia și Franța după ce țările UE au fost afectate de o pană masivă de curent electric. ACTUALIZARE: Motivul ”științific” este enunțat ca fiind un ”fenomen atmosferic rar”. Peninsula Iberică PARALIZATĂ - Noaptea aduce HAOSUL

Teoria conspirației se confirmă. Numărul de decese atribuit vaccinurilor anticovid a fost mușamalizat - STUDIU

Cum explică profesorul Silviu Gurlui cauzele blackout-ului din Spania

Premierul Spaniei vine cu noi dezvăluiri despre pana masivă de curent care a lovit Peninsula Iberică: 15 gigawați de energie au dispărut inexplicabil

Adrian Onciu: Dansul păcii cu gust de capitulare. A sosit momentul ca Zelensky să-și facă bagajele și să-și ia concediu fără plată, pe termen nelimitat

Cum arată misteriosul tablou oferit de Putin lui Trump - FOTO
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Externe
Locații: Bruxelles
Subiecte: Siguranţa alimentară
Organizații: Parlamentul European Uniunea Europeană
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)