ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dublul standard în calitatea alimentelor distribuite de unii producători în țările din Est comparativ cu cele din Vestul Europei a fost principala temă a dezbaterii organizate marți, la Bruxelles, la sediul Parlamentului European, de europarlamentarul social-democrat Daciana Sârbu, împreună cu europarlamentarul ceh Pavel Poc.

 În luna noiembrie a anului trecut, cei doi eurodeputați, care sunt și vicepreședinți ai Comisiei de mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European, au adresat o interpelare către Consiliul European, cerând clarificări și soluții pentru reglementarea acestei probleme, după ce mai multe studii comparative din state central și est-europene au descoperit astfel de diferențe calitative.

„Vorbim astăzi de un subiect care privește, într-un fel, viitorul Europei, dezbaterea mare care ne preocupă în această perioadă la Bruxelles și în toate statele membre: dublul standard în calitatea alimentelor în Uniunea Europeană. În ultimii ani au apărut, în mai multe țări central și est-europene, semnale bazate pe studii comparative, care sugerau că produsele alimentare distribuite în aceste țări sunt inferioare calitativ produselor comercializate în țări din Vest, cu aceleași nume și etichete. (...) În România nu există încă un asemenea studiu comparativ. Dar mulți cetățeni vorbesc despre experiențele lor personale prin care au constatat astfel de diferențe. În contextul în care se discută despre 'Europa cu două viteze', tema devine cu atât mai relevantă. Avem deja două categorii de cetățeni în Uniunea Europeană? Avem în spatele aceleiași etichete două versiuni diferite de Europă? Este acesta viitorul către care ne îndreptăm, la toate capitolele, în urma oficializării acestor două viteze?", a subliniat Daciana Sârbu, conform Agerpres.

Potrivit acesteia, UE trebuie să devină mai unită și mai solidară și să lupte pentru reducerea decalajelor între statele membre, pentru condiții de trai cât mai bune pentru toți cetățenii, indiferent de istorie sau geografie.

„De aceea, problema calității diferite a alimentelor devine și un simbol, nu doar o problemă economică, socială și chiar etică. Știu că argumentul oficial folosit până acum de producători e legat de 'preferințe', 'tradiții', 'costuri' sau 'ingrediente' diferite de la țară la țară. Însă consumatorii și studiile comparative au constatat diferențe care nu se pot justifica prin niciunul dintre aceste argumente. În opinia mea, instituțiile europene trebuie să facă o analiză serioasă, independentă și să certifice dacă această diviziune Est/Vest pe criterii de calitate există sau nu, iar dacă ea există să ia măsuri la nivelul întregii UE pentru a o elimina. (...) Ce am auzit deocamdată public dinspre Comisie nu este însă încurajator", a arătat Daciana Sârbu.

În opinia acesteia, instituțiile europene nu pot plasa responsabilitatea către consumatori și către marii producători, iar marii producători "nu se pot ascunde" în spatele unor argumente legate de piață, preferințe, obiceiuri, materii prime.

„Aici vorbim de un principiu și de nevoia ca toți consumatorii să fie tratați egal, oriunde ar trăi în Uniunea Europeană. Iar Comisia trebuie să își asume un rol mai activ. (...) Un raport al Comisiei Europene a descoperit că unele alimente procesate comercializate în estul și sud-estul Europei conțin cantități mai mari de grăsimi trans, un ingredient care, consumat în exces, poate genera afecțiuni ale inimii. Iată un caz în care diferențele de calitate în cazul alimentelor pot avea impact direct asupra sănătății, dar și asupra inegalităților din domeniul sănătății. (...) Vrem să obținem răspunsuri clare din partea Comisiei, din partea marilor producători, din partea reprezentanților mai multor state afectate de această problemă", a adăugat Daciana Sârbu.

În cadrul dezbaterii, Jozef Bires, directorul Administrației Sanitar-Veterinare și pentru Alimente din Slovacia, a prezentat unul dintre studiile comparative realizate de această instituție, ce a fost discutat și în cadrul reuniunii Consiliului miniștrilor Agriculturii din UE din 6 martie. Din datele tehnice au rezultat unele diferențe de calitate sau gramaj pe grupe alimentare comercializate în Europa de Est.

„Este o problemă care arată că e nevoie de armonizarea legislației și de cooperarea dintre statele membre. Cel mai important este consumatorul european care are tot dreptul să se întrebe de ce se confruntă cu această problemă", a arătat el.