Testele de exudat orofaringian nu sunt bomboane și pentru că nu sunt nu trebuie prescrise și efectuate așa de des, în special în cazul copiilor. În ciuda amenințării cu închiderea școlilor, unii medici pediatri din Italia sunt nemulțumiți de decizia prin care copiii sunt supuși testelor rapide.Testul rapid necesită un tampon de bumbac pentru a fi introdus în nări și gât, o experiență incomodă și chiar dureroasă, potrivit Notizie.it.
 
În ciuda reducerii potențiale a întreruperilor școlare, unii medici pediatri sunt nemulțumiți de decizia de a utiliza teste de tamponare la școlari.

Testul rapid necesită un tampon de bumbac pentru a fi introdus în pasajele nazale și gât, o experiență incomodă și chiar dureroasă. Profesorul Gian Vincenzo Zuccotti, directorul Clinicii de Pediatrie a spitalului Buzzi din Milano, a vorbit despre repercusiunile unei utilizări excesive a testelor rapide asupra minorilor. „Suntem abia în septembrie și la ce asistăm, spun eu ca medic pediatru, este un abuz de teste nazofaringiene. Așa de multe și de repetate încât specialiștii ORL raportează deja numeroase leziuni în nas și gât”, a avertizat profesorul Zuccotti.

Pe lângă leziunile fizice, există o îngrijorare tot mai mare cu privire la impactul psihologic al testelor regulate. Profesorul Zuccotti a avertizat școlile că testele ar putea provoca traume psihologice grave la copii, care ar începe să asocieze mediul școlar cu „tortura” testelor. „Nu putem supune copiii la teste continue pentru a ne face pe noi, adulții, să ne simțim liniștiți. Îi traumatizăm ”, explică profesorul.