ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O comisie din Senatul Italiei a votat, marți, un raport negativ pe cererea magistraților pentru trimiterea lui Matteo Salvini în judecată, liderul formațiunii naționaliste Liga, sub suspiciunea de răpire. Salvini este acuzat că a refuzat să permită accesul unei ambarcațiuni cu migranți, anul trecut, pe când era și ministru de interne, potrivit Reuters.
 
 În august 2019,  Salvini a refuzat să permită unui vas, cu peste 100 de migranți la bord care ar fi fost salvați din largul mării, accesul pe coasta italiană, în timp ce era unul dintre miniștrii fostului guvern de coaliție de la Roma. În cele din urmă, un procuror italian ordona confiscarea și evacuarea ambarcațiunii operate de Open Arms, un ONG spaniol din domeniu.

Comisia a respins cu 13 voturi „pentru” și  7 „împotrivă” solicitarea unei curți de a-l urmări penal pe Matteo Salvini, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de răpire a migranților. Totuși, votul din plen ar putea răsturna decizia organismului intraparlamentar.
 
Fostul vicepremier e suspectat de răpire pentru că a oprit accesul unui vas cu migranți în Italia

 „Ca ministru de interne, a fost datoria mea să opresc migrația ilegală și să combat traficul de persoane și sclavia”, a fost reacția lui Matteo Salvini, după votul din comisia Senatului italian de resort.
 
Mișcarea 5 Stele, care este la guvernare în Italia, a votat – cu o singură excepție – pentru ridicarea imunității parlamentare, la fel cum a făcut și Partidul Democrat. Chiar și așa, Matteo Salvini s-a bucurat de sprijinul independenților și al senatorilor cu viziuni de dreapta. Coaliția Italia Viva condusă de fostul premier Matteo Renzi s-a abținut.

În cele 14 luni petrecute în fotoliul de ministru de Interne al Italiei, Matteo Salvini a limitat drastic sosirile de migranți extracomunitari și a amenințat cu amenzi ambarcațiunile de intervenție operate de diverse grupuri, presând și alte state europene să urmeze exemplul italian.