ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nu legalizării avorturilor. Așa au decis joi senatorii din Argentina, țara de origine a Papei Francisc, punând astfel capăt speranțelor organizațiilor feministe, care au ieșit luni la rând în stradă și după ce proiectul de lege a fost aprobat de deputați în iunie.
 
După dezbateri care au durat peste 15 ore, treizeci și opt de senatori au spus "nu" textului de lege care autorizează avortul până la 14 săptămâni de sarcină și prevede gratuitatea sa în toate centrele de sănătate ale țării, 31 au votat pentru și doi s-au abținut.

Dezbaterea privind avortul a scindat societatea, precum și partidele politice argentiniene, după ce a fost inițiată de președintele Mauricio Macri, care s-a declarat împotriva avortului.
 
Feministele care cer legalizarea avortului au susținut că acest rezultat vine în urma presiunilor pe care Biserica Catolică le-ar fi făcut asupra politicienilor. Acum, mișcările pro avort vorbesc despre organizarea unui referendum pe această temă, aducând drept argumente sutele de avorturi ilegale, pe care femeile continuă să le facă, prin metode empirice, punându-și viețile în pericol.

În Argentina, în termenii legislației actuale, avortul este legal numai în caz de viol sau atunci când viața mamei este pusă în pericol, dar potrivit ONG-urilor aproape 500.000 de avorturi sunt practicate în fiecare an.

 Protestatari pro-avort au aruncat cu pietre și sticle și au incendiat grămezi de gunoaie la doar câțiva metri de intrarea în Parlamentuldin Buenos Aires, după ce Senatul a votat împotriva legalizării avortului, informeaza aljazeera.com.

Poliția a ripostat folosind gaze lacrimogene și mai multe persoane au fost arestate. Cu toate acestea, majoritatea celor care au participat la protestele masive pentru și împotriva legalizării avortului și care au urmărit dezbaterea maraton din Senat, în pofida vremii ploioase, au fost pașnici.