Un juriu din California a acordat vineri daune de 289 de milioane de dolari unui fost grădinar care a reclamat că s-a îmbolnăvit de cancer din cauza Roundup, un erbicid foarte utilizat produs de compania Monsanto. Produsul se găsește la vânzare și în România, dar compania respinge acuzațiile.

Dewayne Johnson a fost diagnosticat cu cancer limfatic la vârsta de 42 de ani, în 2014, numărându-se printre sutele de bolnavi de cancer care au dat în judecată Monsanto, relatează Agerpres. Cazul lui Johnson a fost devansat față de altele întrucât bărbatul este pe moarte.

Ca grădinar într-o școală din San Francisco, bonavul a folosit Roundup și Ranger Pro, un alt produs Monsanto. El a acuzat compania – recent achiziționată de Bayer – că a ascuns pericolele erbicidului.

Monsanto susține pe de altă parte că glifosatul poate fi utilizat în siguranță și respinge acuzațiile.

Aceasta este prima sentință care acuză produsul gigantului Monsanto că provoacă cancer, decizie care va putea deschide calea pentru alte procese legale. Numai în SUA există până în prezent aproximativ 5000 de plângeri asemănătoare celor din centrul procesului lui Dewayne Johnson, caz care ar putea constitui un precedent important, cu apariția a sute de plângeri noi împotriva Monsanto.
Experții atrag atenția că, în ciuda faptului că cel mai recent raport al Organizației Mondiale a Sănătății (WHO) a arătat că Roundup provoacă boli precum cancerul, erbicidul  continuă să fie vândut în toată lumea.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews