ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele și Guvernul Serbiei vor adresa o scrisoare Comisiei Europene în care solicită răspunsuri la o serie de întrebări.

Primul ministru Ana Brnabic a anunțat că această scrisoare va fi transmisă Comisiei Europene după ce aceasta a anunțat că situația cazurilor din Catalonia și Kosovo nu pot fi comparate. Potrivit primului ministru, scrisoarea va aborda „chestiuni importante - Există un drept internațional pentru țările EU și altul pentru cele non-EU?”, scrie b92.net.

Ana Brnabic a făcut aceste declarații după o consultare în prealabil cu președintele Aleksandar Vucici. 

„Realistic, am fost foarte surprinși de poziția Comisiei Europene și de tot ceea ce purtătorul de cuvânt a declarat. Vrem să vedem cum să reacționăm în ceea ce privește ceea ce ar trebui să mai cerem Comisiei", a declarat Brnabic reporterilor.

„Printre aceste chestiuni se numără dacă legea internațională este valabilă pentru UE sau dacă există o altă lege internațională aplicabilă tuturor celorlalte țări din afara UE", a mai spus premierul.

„Voi călători la Bruxelles într-o vizită programată pe 10 și 11 octombrie și, cu siguranță, voi lua cu mine scrisoarea noastră, iar acest lucru va fi cu siguranță unul dintre subiecte", a spus ea.

Brnabic a mai spus că scrisoarea va fi transmisă tuturor țărilor care nu au recunoscut așa-numitul stat al Kosovo - „să le mulțumim și să le spunem cât de important este că nu au făcut-o și cât de bine au fost atunci când au apărat legea internațională și au crezut în ea".

Premierul a spus că scrisoarea va fi trimisă, de asemenea, celor care au recunoscut Kosovo - pentru a pune aceleași întrebări - „și, probabil, vor avea câteva răspunsuri pentru Serbia".

Și președintele Aleksandar Vucici a avut o reacție legată de acest aspect.

„Întrebarea pe care fiecare cetățean al Serbiei o are astăzi pentru Uniunea Europeană este: cum se face că, în cazul Cataloniei, referendumul asupra independenței nu este valabil, în timp ce în cazul Kosovo secesiunea este permisă chiar și fără referendum", a declarat și președintele Vucici.

„Cum proclamați că secesiunea din Kosovo este legală, chiar și fără referendum și cum 22 state membre ale Uniunii Europene legalizează această secesiune, distrugând în același timp legislația europeană și bazele dreptului european pe care se bazează politica europeană și politica UE?”, întreabă Vucici.