ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia va livra Serbiei un sistem sofisticat anti-aerian de rachete cu rază scurtă de acțiune, deși Statele Unite au avertizat Belgradul că ar putea urma sancțiuni, informează Europa Liberă.

Potrivit agenției TASS, sistemul Pantsir-S va fi livrat Serbiei „în următoarele luni”. Săptămâna trecută, la Belgrad, emisarul special american Matthew Palmer avertiza Serbia că ar putea deveni ținta sancțiunilor, care va cumpăra sisteme de arme din Rusia.

Luna trecută, Serbia a participat alături de Rusia la manevre militare aeriene la care au fost utilizate și sistemele e rachete S-400 și Pantsir-S.

Serbia continuă să aibă relații puternice de cooperare cu Rusia deși afirmă că prioritatea politicii sale externe este integrarea europeană. Belgradul s-a angajat să nu se alăture NATO și a refuzat să urmeze exemplul țărilor occidentale, care au impus sancțiuni Rusiei după anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea în 2014.

În ultimii ani, Rusia vândut Serbiei avioane și elicoptere de luptă și tancuri, ceea ce a amplificat tensiunile în regiunea Balcanilor de Vest, care a trecut prin războaiele interetnice din anii 90.
 
De asemenea, luna trecută,Serbia a semnat un pact comercial istoric cu varianta rusă de „Uniune”, apropiindu-se astfel și din punct de vedere economic de Moscova, în contextul în care UE plănuia să accepte aderarea Serbiei în următorii ani, după mai bine de zece ani de încercări din partea sârbilor.

Recentul refuz al UE de a deschide negocierile de aderare cu Macedonia de Nord și Albania a avut un impact puternic în Balcani, iar președintele sârb a spus că este tot mai devenit evident că regiunea nu se poate baza doar pe occidentali.