ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Serbia nu va recunoaște Kosovo de dragul aderării la Uniunea Europeană, a declarat ministrul de externe sârb Ivica Dacici, citrat de site-ul B92. net.

Aflat în aceste zile la Buenos Aires, Argentina, la inaugurarea unei piețe cu numele Republica Serbia, șeful diplomației sârbe a declarat că aderarea țării sale ca membru cu drepturi depline al UE reprezintă o prioritate absolută a politicii externe a Belgradului.

”Vrem să ajungem la un acord, dorim o soluție corectă și durabilă, dar să fim nevoiți să recunoaștem acte unilaterale, acest lucru nu îl vom face niciodată, chiar cu prețul unui eșec al aderării la Uniunea Europeană”, a spus Dacici, în discurs rostit la o conferință organizată de Consiliul Argentinian pentru Relații Internaționale.

Ministrul sârb de Externe a subliniat că țara sa dorește să-și consolideze relațiile cu toate țările latino-americane. ”Statele din America Latină și Caraibe sunt prietenii noștri”, a spus ministrul de externe sârb, care a adăugat că Serbia apreciază consecvența cu care țările în cauză respectă dreptul internațional, inclusiv suveranitatea și integritatea teritorială.

Independența provinciei sârbe Kosovo, proclamată unilateral de parlamentul de la Pristina, în februarie 2008, a fost recunoscută de majoritatea statelor membre ale UE. Singurele țări din blocul comunitar care nu recunosc independența fostei provincii sârbe sunt Spania, România, Slovacia, Grecia și Cipru.

Serbia consideră că provincia se află sub jurisdicția ONU, conform rezoluției 1244, care consideră Kosovo teritoriu al Belgradului, dar sub administrare internațională. Din 2011, Priștina și Belgradul poartă negocieri privind „normalizarea” relațiilor dintre cele două entități, mai ales sub aspectul problemelor practice: comunicații, transport, precum și statutul sârbilor rămași în provincie.