ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Serbia dorește să devină membră a Uniunii Europene, dar nu cu prețul recunoașterii Kosovo sau cu cel al renunțării la prietenia tradițională cu Rusia, a declarat miercuri președintele sârb, Tomislav Nikolic, relatează agenția Tanjug, care citează biroul de presă al președinției de la Belgrad.

El a făcut această declarație în timpul unei întâlniri cu fostul comisar european pentru extindere, Stefan Fule, în prezent trimis special al Ministerului ceh de Externe pentru Balcanii Occidentali și OSCE.

Președintele sârb a reafirmat cu această ocazie angajamentul țării sale față de integrarea europeană, exprimându-și totodată speranța că blocul comunitar va găsi soluții pentru provocările cu care se confruntă.

Referindu-se la situația din regiune, el a apreciat că uneori Croația nu acționează conform cu standardele europene. Guvernul de la Belgrad l-a acuzat lunile trecute pe cel de la Zagreb că nu își dă acordul pentru deschiderea unor noi capitole de negociere pentru aderarea Serbiei la UE.

Cât despre Bosnia, președintele sârb a estimat că aceasta are probleme funcționale majore. El a asigurat că, în calitate de garant al acordului de la Dayton, Serbia nu va întreprinde nimic de natură să pună în discuție implementarea acestuia. Acordul de la Dayton a pus capăt războiului dintre anii 1992-1995 și a stabilit împărțirea Bosniei în două entități, sârbă și croato-musulmană, legate printr-un guvern federal.

Locuitorii orașului bosniac Srebrenica, cunoscut pentru masacrul comis împotriva musulmanilor de trupele sârbo-bosniece în anul 1995, au ales la scrutinul de duminică pentru prima dată un primar de etnie sârbă.