ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a afirmat că țara sa nu va adera nici la Alianța Nord-Atlantică (NATO), nici la Organizația Tratatului Securității Colective (CSTO), informează agenția rusă de presă TASS., potrivit Mediafax. „Nu ne vom schimba politica față de Rusia. Continuăm să avem relații apropiate, nu ne vom schimba politica, nu vom adera la NATO sau CSTO”, a spus liderul sârb, în contextul în care tot el acuza miercuri că membri ai serviciilor ruse de informații au abordat mai mulți ofițeri ai structurilor militare sârbe, începând din anul 2017, unul dintre ei oferind bani surselor de informații.
 
Acesta din urmă a fost filmat la Zemun, la periferia Belgradului, în timp ce înmâna unui bărbat o pungă de plastic cu un plic conținând bani. Aleksandar Vucici a precizat că, la 24 decembrie 2018, locotenent-colonelul rus Gheorghi Kleban s-a întâlnit cu un locotenent-colonel sârb în retragere, ale cărui inițiale sunt Z.K.

„Au fost documentate zece contacte ale lui Gheorghi Kleban cu trei surse conspirative. De trei ori acest locotenent-colonel a înmânat bani” contactelor sale sârbe, a spus președintele. 

Serviciile sârbe dețin dovezi despre contacte între „mulți alți membri ai serviciilor ruse de informații și membri ai structurilor militare ale Serbiei”, a adăugat Vucici

El susține că „există foarte multă presiune asupra țării, asupra industriei de apărare” dar „nu ne vom schimba poziția și vom lupta pentru menținerea neutralității militare, cu scopul de a ne apăra spațiul aerian și teritoriul și pentru a ne îmbunătăți activitățile de spionaj și contraspionaj”.

Vucici a mai spus că în următoarele două luni va prezenta „un document legal care să confirme că Serbia va continua pe drumul neutralității militare”.