ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Albanezii din sudul Serbiei, zona Văii Preșevo, au anunțat că vor organiza o adunare constituantă a asociației municipalităților (o regiune cu mai multe localități, inferioară districtului - n.r.) cu majoritate albaneză, informează B92.

Întâlnirea va avea loc pe 12 septembrie, la Preșevo, anunță sursa citată.Nagip Arifi, președintele municipalității Bujanovac, a declarat că etnicii albanezi aflați în consiliile localităților Bujanovac, Preșevo și Medvedja se vor întâlni sâmbătă și că "toți consilierii albanezi au fost invitați".

"La întâlnire vom discuta formarea unei asociații a municipalităților cu majoritate albaneză, bazându-ne pe platforma politică adoptată în 2006 de către aceștia", a afirmat el.

Acesta a mai adăugat că a discutat despre acest subiect cu oficiali din Kosovo, Macedonia și Albania.

Bujanovac este locul unde între 1999-2001 a avut loc o insurgență a etnicilor albanezi, care doreau să se separe prin forță de Serbia. Insurgența a fost zdrobită de armata, pe-atunci, federală a Iugoslaviei.
 
Albanezii din Valea Preșevo consideră că zona respectivă ar trebui să caute unirea cu Kosovo. Kosovo și-a declarat independența față de Serbia, dar Belgradul nu recunoaște acest act unilateral.
 
Serbia este pe punctul de a deschide negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană, dar nu a adoptat retorica occidentală față de Federația Rusă,  aliatul său tradițional. În Kosovo este localizată cea mai mare bază militară americană din Estul Europei, Camp Bondsteel.