Planul Serbiei de a se alătura unei uniuni economice conduse de Rusia nu sună bine la Bruxelles, în condițiile în care statul sârb vrea să devină membru al blocului comunitar. 

Belgradul este decis să adere, la sfârșitul lunii viitoare, la Uniunea Economică Eurasiatică, creată de președintele Vladimir Putin pentru a concura piața liberă europeană și pentru a reconstrui sfera de influență a Rusiei în rândul fostelor state membre ale Uniunii Sovietice, informează Bloomberg.

Executivul UE a cerut ferm Serbiei anularea oricăror acorduri comerciale bilaterale cu alte state dacă vrea să devină parte a blocului comunitar. Liderii de la Bruxelles au declarat că și-ar dori să vadă o aliniere mai rapidă a Belgradului la politicile UE.

Dar oficialii sârbi au ignorat recomandările UE, anunțând că vor semna un acord privind aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică pe 25 octombrie. Organizația condusă de Rusia include și Armenia, Belarus, Kazahstan și Kârgâzstan.

Planul nu este deloc „o piedică pentru integrarea europeană”, a declarat ministrul sârb al Comerțului, Rasim Ljajici. Avertismentul Comisiei Europene nu va afecta decizia Serbiei de a încheia acest acord cu Moscova, a adăugat el.

Liderii UE au indicat faptul că și-ar dori să vadă mai multe angajamente ale Serbiei în vederea aderării, mai ales având în vedere rezultatele celui mai recent raport privind progresele statului, care arată că Serbia a făcut progrese modeste în vederea alinierii politicilor externe și de securitate cu cele europene.

Liderii sârbi au declarat faptul că apartenența la UE este o prioritate, un obiectiv pe care să-l atingă până la jumătatea deceniului viitor. În același timp, statul are legături istorice și religioase cu Rusia, care îi ajută să împiedice recunoașterea internațională a fostei provincii sârbe, Kosovo.

Totodată, Rusia a donat avioane de vânătoare și tancuri liderilor sârbi, inclusiv președintelui Vucici, notează Bloomberg.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews