ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Serbia și Muntenegru sunt cel mai probabil următoarele țări care vor adera la Uniunea Europeană, a declarat într-un interviu pentru Reuters comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn.

Uniunea Europeană lansează un efort diplomatic de a accelera pașii pentru aderarea la UE a celor șase țări din Balcanii de Vest, după ani de discuții.

„Este timpul să încheiem munca anului 1989”, a spus Hahn, făcând referire la extinderea UE spre Est după căderea Zidului Berlinului.

„Am stabilit anul 2025 ca dată revelatoare pentru Serbia și Muntenegru, ceea ce este realist, dar și foarte ambițios", a mai afirmat oficialul european.

Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru și Serbia speră să devină membre ale Uniunii Europene, însă șansele lor de aderare s-au redus în ultimii ani, în contextul în care politicienii din blocul comunitar, confruntați cu euroscepticismul din țările lor, cu criza din 2009-2013 din zona euro și cu votul din Marea Britanie în favoarea Brexit-ului, par să-și fi pierdut interesul.

Însă creșterea influenței Rusiei, criza migrației care afectează regiunea, direcția luată de Turcia spre autoritarism și dorința de întărire a integrării europene după ce Marea Britanie va părăsi blocul comunitar în 2019 au oferit o nouă șansă țărilor din Balcani.

„Dacă nu importăm stabilitate în regiune, vom importa instabilitate”, a spus Hahn, susținând că procesul de aderare la UE este cel mai bun mod de a combate corupția, crima organizată și amenințarea răspândirii regimurilor autoritare în regiune.