ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidul Sârb al Progresului (SNS, conservator) al președintelui Aleksandar Vucici a câștigat cu 63.4% alegerile parlamentare care au avut loc duminică și care au fost parțial boicotate de opoziție, informează dpa, care citează estimările unei agenții de sondare a opiniei publice, scrie Agerpres.

Estimarea agenției CESID se bazează pe un eșantion al secțiilor de votare. Sondajele la ieșirea din secțiile de votare nu sunt permise în Serbia.

Partenerul de coaliție guvernamentală, Partidul Socialist al Serbiei (SPS) al ministrului de externe Ivica Dacici, a obținut 10.3%.

Formațiunea de opoziție SPAS - Salvare a primarului unei municipalități a Belgradului și fost jucător de polo pe apă Aleksandar Sapici va ieși cel mai probabil pe locul al treilea, cu 3.9% din sufragii.

Se pare că nicio altă formațiune politică nu a reușit să depășească pragul de 3% pentru a obține unele din cele 250 de locuri din parlamentul sârb.

Reprezentanții minorităților etnice se califică după reguli diferite.

Cea mai mare parte a opoziției a boicotat scrutinul, acuzându-l pe Vucic că a manipulat mass-media și economia, înclinând balanța în favoarea sa.

Ipsos și CESID au estimat o participare la vot de 48% comparativ cu 56% în 2016.

Comisia electorală urmează să anunțe rezultate preliminare privind votul și nivelul de participarea în cursul serii.

Aproape șase milioane de sârbi cu drept de vot au fost convocați duminică la urne pentru a-și alege noul parlament în primele alegeri naționale în Europa de la instituirea măsurilor restrictive din cauza epidemiei de COVID-19 în urmă cu aproximativ trei luni.