SUA și UE continuă politica periculoasă de descurajare a Rusiei, inclusiv prin demersurile NATO de consolidare a capacităților militare lângă granițele ruse, afirmă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Șeful diplomației ruse a transmis însă un avertisment: Moscova va coopera cu partenerii săi doar pe baze de egalitate.

În conferința de presă pe tema bilanțului activității instituției diplomatice ruse pe anul 2015, Lavrov a afirmat că Rusia este pedepsită de Occident pentru că duce o politică externă independentă, potrivit Agerpres.
„Se fac în continuare încercări de descurajare a Rusiei, încercări de a extrage avantaje unilaterale și chiar de a o pedepsi pentru politica ei externă independentă. Suntem gata pentru o cooperare mai constructivă cu partenerii noștri occidentali, inclusiv cu Europa și Statele Unite ale Americii dar numai exclusiv pe bază de egalitate și a avantajului reciproc, fără un amestec în afacerile interne ale celuilalt și prin respectarea intereselor fundamentale ale fiecărei părți”, a subliniat Lavrov, citat de TASS și RIA Novosti.

Șeful diplomației ruse a mai spus că partenerii occidentali au dreptate când spun că relațiile dintre Rusia și Occident nu vor mai fi niciodată la fel. El acuză Occidentul că încearcă să descurajeze Rusia atunci când aceasta întreprinde acțiuni independente, încercând în special să-i impună acorduri care să țină seama în primul rând de interesele Uniunii Europene sau ale SUA.

Moscova va lua în considerare consolidarea capacităților militare ale NATO în apropierea granițelor Federației Ruse, a mai spus ministrul rus, care a catalogat aceste acțiuni drept„mioape” și „lipsite de viziune”.

„Observăm continuarea liniei nu foarte constructive și periculoase față de Federația Rusă, inclusiv consolidarea capacităților militare ale NATO aproape de granițele noastre, crearea segmentelor european și asiatic al sistemului global antirachetă al SUA”, a remarcat în același context ministrul rus.

Relațiile dintre Rusia și Occident s-au deteriorat la un nivel fără precedent după încheierea războiului rece, în urma anexării peninsulei Crimeea în 2014 și a rolului Moscovei în situația din Ucraina.