ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 28.02/ 12:43 Inaugurarea oficială a mozaicului de pe cupola Catedralei Sf. Sava din Belgrad a avut loc săptămâna trecută, așa cum anunța din timp presa sârbă. La eveniment au fost prezenți Patriarhul Serbiei și membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe, Mitropolitul de Volokolamsk, Ilarion, președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, oficiali ai guvernului de la Belgrad, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, Președintele Republicii Srpska, Milorad Dodik,  precum și reprezentanți ai companiei ruse Gazprom, care au contribuit la executarea și instalarea mozaicului monumental de pe cupola bisericii cu o donație de 4 milioane de euro.

În cuvântul rostit în cadrul ceremoniei, Patriarhul Irineu a amintit că Biserica Sf. Sava, cea mai mare catedrală ortodoxă din Europa, a fost construită pe locul în care turcii au ars corpul Sfântului Sava, primul Arhiepiscop al sîrbilor și iluminator, în 1595 și a mulțumit Rusiei și Patriarhului Chiril pentru ajutorul dat în realizarea impresionantului mozaic, potrivit orthodoxie.com

 „În 1895, cu ocazia comemorării a trei sute de ani de la evenimentul tragic, s-a născut ideea de a construi pe acest loc o biserică maiestuoasă, dedicată figurii spirituale și culturale proeminente, apostolul poporului sârb, Sfântul Sava. La începutul secolului XX, mai multe anunțuri de concurs au fost publicate pentru construcția bisericii, dar nu au fost puse în aplicare, după care Serbia a trecut prin Golgota războaielor balcanice și a Primului Război Mondial.(...) Sperăm că Rusia va continua să ne ajute și cu pictura frescelor Bisericii Sf. Sava. Dacă Domnul Iisus și Sfântul Sava vor ca biserica să fie terminată conform planului, ea fi mândria sârbilor și a rușilor, precum și a ortodoxiei”, a spus Patriarhul Irineu.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a mulțumit, la rândul lui, celor care au contribuit la  construcția, decorarea și pictura frescelor Bisericii Sf. Sava, apreciind că acest moment „simbolizează apropierea spirituală și culturală a cetățenilor noștri și a bisericilor noastre”.  „Este foarte important să arătăm această unitate într-un moment în care Bisericile ortodoxe rusă și sârbă trec printr-o perioadă în care încrederea în ele este pusă la încercare. Cu toții vedem cum se încearcă antrenarea bisericilor în jocuri politice, și în ​​Ucraina, Muntenegru și Macedonia, dar Biserica Ortodoxă s-a  remarcat mereu prin felul în care a dat oamenilor siguranță și încredere”, a spus Lavrov, convins că „această perioadă turbulentă a Bisericii noastre va fi depășită cu demnitate, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată în istorie”.
 
Știrea inițială

A fost finalizată instalarea compoziției centrale a mozaicului din interiorul Catedralei Sf. Sava din Belgrad, cea mai mare catedrală ortodoxă a Europei. Mozaicul descrie Înălțarea lui Iisus Hristos.
 
Proiectul, în valoare de 4 milioane de euro, a fost finanțat de gigantul energetic rus Gazprom Neft.

Deși prezentarea oficială va avea în zilele următoare, la eveniment fiind așteptat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, site-ul B92 publică în exclusivitate fotografii din interiorul impresionantei biserici ortodoxe.
 
Acesta este unul dintre cele mai importante proiecte din lume, de la ora actuală, de decorare cu mozaic. Magnifica operă de artă a fost realizată la Moscova, iar la ea au contribuit 90 de artiști, conduși de Nikolai Mukhin, membru al Academiei Ruse de Arte.

 
Finalizarea mozaicului, care cântărește 40 de tone a durat un an, acesta fiind apoi tăiat și transportat la Belgrad în camioane speciale.
 

Catedrala Sf. Sava, construită în stilul sîrbo-bizantin, poate primi 12 000 de credincioși. Este este cea mai mare biserică ortodoxă din Europa, construcția ei începând în anii 1930 în zona Vracar din Belgrad, unde, la 27 aprilie 1595 turcii au ars moaștele Sfântului Sava,  fondator al Bisericii Ortodoxe Sârbe, pentru a calma și pedepsi o populație rebelă.  Catedrala Mântuirii Neamului de la București va putea găzdui doar 5.000 de oameni.
 

Decizia construirii Catedralei Sfântul Sava a fost luată în anul 1885, dar în acel moment nimeni nu a putut estima când vor fi terminate lucrările. Singura certitudine pe care au avut-o oamenii de atunci a fost aceea că sfântul lăcaș va reprezenta expresia profundului respect pe care poporul îl are pentru Sfânt.