ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Miercuri, 5 septembrie, ziarul de orientare liberală New York Times a publicat o scrisoare anonimă, revendicată de „un senior din administrația Trump”, care se declara portavocele unei minorități îngrijorate de modul „impetuos, trivial și ineficient”  de conducere al acestuia.  

Ȋn document se vorbește despre o grupare de „adulți” vigilenți, care are drept scop să salveze SUA de amenințarea reprezentată de „copilul neastȃmpărat”, Trump. 

La scurtă vreme după publicarea scrisorii, Trump a reacționat, în timpul unui eveniment organizat la Casa Albă, și a categorisit documentul publicat de NYT drept „un editorial lipsit de curaj”, iar pe autorul său – drept pe un tip care, probabil, „nu face o treabă bună la job”. 


Ȋn buna sa manieră, Trump preferase să-și îndrepte atacurile în special asupra trustului de presă care a găzduit gestul, mai puțin asupra autorului în sine. 

Pe care, oricum, îl vrea!

Pentru el, ziariștii de la NYT (de orientare liberală) sunt „niște oameni lipsiți de onestitate”, care „au acoperit subiectul alegerilor „într-un mod incorect”. 

La puțină vreme după evenimentul de la Casa Albă, Trump a postat un mesaj pe twitter: „Trădare?”, semn că-și punea, totuși, întrebări, în privința autorului acestei scrisori, chiar dacă, judecȃnd după comentariile de la eveniment, ar fi vrut să pară mai detașat. 


Trump a cerut vehement redacției NYT să dezvăluie „imediat” identitatea „lașului”, din motive de „securitate națională”. 


Noaptea, aproape de 12, Trump a revenit cu un mesaj pe twitter: „fac curățenie în mlaștină, dar mlaștina se chinuie să lupte. Nicio problemă: vom învinge!”. 

Tot miercuri, Comunicatorul Casei Albe, Sarah Sanders, a spus despre scrisoare că e „un alt exemplu al eforturilor concentrate ale presei liberale de a discredita administrația Trump” și a continuat scriind că „președintele e dezamăgit, dar nu surprins” că NYT „a ales să publice acest text patetic, lipsit de înțelepciune și egoist”. 

A cerut, în plus, ca publicația să-și prezinte scuze.


Autorul scrisorii e reprezentat drept un „laș, egoist, care, în ciuda a ceea ce scrie în scrisoare, nu-și pune țara înainte, ci pe sine”.

Publicațiile de dreapta își pun întrebarea cum poate fi țara guvernată de o mȃnă de „adulți vigilenți”, atîta vreme cȃt nu doar că nu se știe cine sunt ei, dar își păzesc identitatea cu atenție. „Cine conduce o țară, dacă nu-i știm pe cei care o conduc?”, „De ce nu-și revendică gestul printr-o demisie de onoare, în care să scrie ceea ce au de spus”, „Este acesta, cu adevărat, un act de trădare față de președinte sau unul de loialitate față de țară?”, se întreabă USA Today.


Ȋntre timp, Serviciile Secrete s-au pus pe treabă și au promis dezvăluirea, în cel mai scurt timp, a identității semnatarului, care, judecînd chiar în cei mai logici termeni cu putință, e imposibil să rămȃnă ascunsă la infinit. 

Stafful Casei Albe a făcut, firește, analize detaliate pe text și a ajuns la concluzia că o frază, cu precădere, suscită mari întrebări cu privire la siguranța persoanei președintelui Trump (argumentul POTUS – President Of the United States, perceput ca o amenințare la persoana acestuia). 


Fraza care pune pe jar administrația Trump: „Vom continua să facem tot ceea ce putem, ca să aducem administrația Trump în direcția corectă, pȃnă cȃnd - într-un fel sau altul – se termină.”


Potrivit unor surse, și ele anonime, ale Casei Albe, serviciile secrete iau în calcul, un atentat de asasinat. 

E foarte adevărat, e și cea mai spectaculoasă ipoteză, dintre toate cele patru, emise de aceștia: 1) procedură de impeachment, 2) invocarea celui de-al 25-lea Amendament și 3) demisia.