ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Serviciile secrete britanice au elaborat planurile pentru aruncarea în aer a Podului Crimeii încă din aprilie 2022, cu șase luni înainte de atacul cu camionul capcană.

Site-ul de investigații american The Grayzone a intrat în posesia unei prezentări de acum șase luni de zile, destinate ofițerilor superiori de informații ai Majestății Sale.

Acțiunea de sabotaj, concepută de serviciile britanice trebuia pusă în aplicare de militari ucraineni antrenați special de instructori de la Londra.

Propunerile foarte detaliate pentru a oferi un sprijin „îndrăzneț” acordat „operațiunilor de atacuri maritime” au fost redactate la solicitarea lui Chris Donnelly, o figură marcantă a spionajului britanic și consilier cu vechi state la NATO.

Elementul central al planului de mare anvergură elaborat de britanici îl constituia„distrugerea podului peste strâmtoarea Kerci”.

Deși atacul cu camion capcană din 8 octombrie diferă de planurile britanicilor, fiind mai rudimentar, documentele în posesia cărora a intrat The Greyzone demonstrează gradul de implicare al Marii Britanii și al NATO în Războiul din Ucraina.

Ele confirmăafirmația făcută recent de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov:

„Războiul din Ucraina este controlat de anglo-saxoni.”

„Anglo-saxoni” este termenul folosit de Moscova pentru anglo-americani.

Un element foarte interesant este că momentul conceperii planurilor – aprilie 2022 – coincide cu o vizită cheie la Kiev a premierului britanic de atunci, Boris Johnson.

Potrivit presei ucrainene, Johnson i-a transmis lui Zelenski un mesaj din partea sa și a lui Biden de a dinamita toate negocierile de pace cu Putin.

În acel moment, tratativele de pace ruso-ucrainene păreau foarte avansate: rușii erau dispuși să își retragă trupele în schimbul unui regim special acordat Donbasului și al neaderării Ucrainei la NATO.

Aceste condiții erau de altfel prevăzute și în Acordul de la Minsk, semnat de Kiev dar niciodată aplicat.

Boris Johson i-a promis lui Volodimir Zelenski sprijin militar și bănesc cvasi-nelimitat pentru a continua lupta cu rușii.

De la începutul războiului, Johnson a făcut nu mai puțin de trei vizite în Ucraina.

Planul elaborat de serviciile britanice cuprindea o serie de strategii și operațiuni pentru a ajuta Ucraina să „constituie o amenințare pentru forțele navale ruse” în Marea Neagră.

Principalele obiective erau „degradarea” capacității Rusiei de a bloca Kievul, „erodarea capacității de luptă” a Moscovei și izolarea forțelor terestre și maritime ruse din Crimeea „blocând aprovizionarea pe mare sau pe cale terestră via podul Kerci”.

Găsiți AICI planul integral elaborat de serviciile secrete britanice.