ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Circa 4.500 de cetățeni ruși au plecat în străinătate pentru a lupta „alături de teroriști”, a anunțat marți Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) care se teme de reîntoarcerea acestora în țară în condițiile în care gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a pierdut aproape în totalitate teritoriul pe care îl controla în Siria și Irak, relatează AFP, citată de Agerpres.
 
„S-a constatat că aproximativ 4.500 de ruși au plecat în străinătate pentru a participa la lupte alături de teroriști”, a declarat într-un interviu publicat pe site-ul cotidianului oficial Rossiiskaia Gazeta, directorul FSB Aleksander Bortnikov.

Până în prezent, serviciile de securitate au făcut cunoscută existența a 2.900 de jihadiști ruși care luptă în Irak și Siria, majoritatea originari din republicile musulmane instabile din Caucaz. Potrivit lui Bortnikov, peste 9.500 de persoane au fost judecate în Rusia în ultimii cinci ani pentru ”infracțiuni legate de terorism sau de extremism”.

În urma anunțului președintelui Vladimir Putin privind retragere parțială a forțelor ruse din Siria, FSB a afirmat că se teme că jihadiști din Siria se vor întoarce pe teritoriul Rusiei. Rusia a fost amenințată de mai multe ori de Statul Islamic și de ramura siriană a Al-Qaida după lansarea intervenției sale militare în Siria, pe 30 septembrie 2015. În Rusia au avut loc mai multe atacuri revendicate de aceste grupări în ultimele luni, între care și atentatul care s-a soldat cu 16 morți și zeci de răniți pe 3 aprilie la metroul din Sankt Petersburg (nord-vest).

„Situația actuală necesită găsirea de noi metode mai eficiente de a răspunde provocărilor și amenințărilor globale”, a declarat marți dimineață președintele rus, subliniind importanța cooperării între serviciile de securitate.