Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că „Sfânta Sofia” din Istanbul (Constantinopol), catedrala bizantină transformată în moschee și apoi în muzeu, ar putea redeveni moschee.

Declarația a fost făcută duminică în cadrul unui interviu televizat, cu o săptămână înaintea alegerilor locale din Turcia, programate pentru 31 martie, informează Western Telegraph și România Actualități.

Catedrala „Sfânta Sofia” din Constantinopol, definitivată în 537 în capitala Imperiului Bizantin, a fost transformată în moschee după cucerirea orașului de trupele otomane la 29 mai 1453. După Primul Război Mondial, ce a avut drept consecință și dizolvarea Imperiului Otoman, fondatorul și primul președinte al Republicii laice Turcia, Mustafa Kemal Ataturk, a decis în 1935 schimbarea destinației clădirii, din moschee în muzeu, obiectiv turistic ce atrage milioane de vizitatori în fiecare an.

Au existat numeroase apeluri ca guvernul turc să redea destinația de moschee acestei clădiri simbolice, mai ales în urma zvonurilor că teroristul care a ucis credincioșii mahomedani din orașul Christchurch, Noua Zeelandă, ar fi lăsat un manifest prin care spunea că „Sfânta Sofia” trebuie eliberată de minarete. Președintele Erdogan a citit personal rugăciuni islamice în interiorul fostei catedrale anul trecut.

Sugestia că aceasta ar putea fi redeschisă cultului mahomedan a stârnit reacții aprinse în Grecia.

„Sfânta Sofia nu e numai un măreț lăcaș al creștinătății, cel mai mare vreme de secole, ci și al umanității. Totodată, catedrala a fost recunoscută de UNESCO ca aparținând patrimoniului nostru cultural mondial", a declarat ministrul grec de Externe, George Katrougalos, citat de Western Telegraph.

„De aceea, orice punere sub semnul întrebării a acestui statut nu este doar o insultare a sentimentelor creștinilor, ci aduce atingere comunității internaționale și dreptului internațional".

„Să sperăm că declarațiile corecte din 16 martie ale conducătorilor turci vor rămâne valabile și că nu va exista nicio schimbare a acestui statut”, a adăugat ministrul grec, referindu-se la un discurs al președintelui Erdogan în care excludea transformarea monumentului în moschee.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews