ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deși sunt aliați strategici, America și Israelul trec printr-o perioadă tensionată. Premierul israelian Benjamin Netanyahu nu a dat curs unei propuneri de întâlnire la jumătatea lunii martie la Washington cu președintele american, Barack Obama, a informat luni Casa Albă, care și-a exprimat "surpriza".

Acest episod, nou obstacol în relațiile cunoscute ca tensionate dintre administrația Obama și prim-ministrul Netanyahu, s-a petrecut cu o zi înainte de vizita în Israel a vicepreședintelui american, Joe Biden, relatează AFP, citată de Agerpres. Relațiile dintre Barack Obama și Benjamin Netanyahu, care au fost întotdeauna dificile, au devenit tensionate odată cu negocierile și apoi aplicarea acordului asupra programului nuclear.

Potrivit executivului american, guvernul israelian a solicitat o întâlnire între Barack Obama și Benjamin Netanyahu "pe 17 sau 18 martie" și, în urmă cu două săptămâni, data de 18 aprilie a fost reținută de Casa Albă. 

"Ne pregăteam pentru această întâlnire bilaterală când am fost surprinși să aflăm - mai întâi din mass-media - că prim-ministrul, în loc să accepte invitația noastră, a preferat să își anuleze vizita", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliul Național de Securitate (NSC), Ned Price. 

"Informațiile conform cărora nu am putut propune o dată care să convină calendarului premierului sunt eronate", a adăugat el. 

Vizita lui Benjamin Netanyahu la Washington ar fi coincis cu Conferința anuală a influentului lobby american proisraelian AIPAC la care acesta a participat în repetate rânduri. 

Relațiile dintre Barack Obama și Benjamin Netanyahu, care au fost întotdeauna dificile, au devenit tensionate odată cu negocierile și apoi aplicarea acordului asupra programului nuclear.