ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alianța Nord-Atlantică intenționează să își deschidă un birou în Japonia anul viitor, primul de acest fel pe continentul asiatic.

Informația a fost publicată în premieră miercuri de către Nikkei Asia.

În ultimii ani, NATO și-a îndreptat tot mai mult atenția către zona Asia-Pacific și a etichetat China drept o „provocare sistemică” în Conceptul de Strategie pe 2022.

Pentru a contracara provocarea Beijingului, NATO intenționează să strângă legăturile de cooperare cu țările din regiune.

Potrivit Nikkei, scopul biroului NATO din Japonia este de a „permite alianței militare să aibă consultări periodice cu Japonia și cu partenerii cheie din regiune, precum Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelandă, în vreme ce China apare ca o nouă provocare, în paralel cu orientarea tradițională (a NATO) către Rusia”.

Articolul din Nikkei mai arată că NATO și Japonia vor întreprinde măsuri suplimentare pentru a-și consolida cooperarea, semnând un acord comun cunoscut sub numele de „program de cooperare personalizat”, înaintea summit-ului NATO de la Vilnius, din iunie.

De asemenea, Japonia intenționează să își deschidă o misiune permanentă la NATO, distinctă de ambasada sa din Belgia.

Drept răspuns, China a avertizat în privința expansiunii NATO în Asia.

Purtătoarea de cuvânt al MAE chinez, Mao Ning, a declarat:

„Asia este un punct sigur pentru pace și stabilitate și un tărâm al promisiunilor pentru cooperare și dezvoltare, nu un câmp de luptă pentru concurența geopolitică.”

Și ea a adăugat:

„Extinderea continuă a NATO spre Est în Asia-Pacific și ingerința sa în afacerile regionale vor submina inevitabil pacea și stabilitatea în regiune și vor alimenta confruntarea între tabere.”