ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu cât sociologia și tehnica avansează, cu atât sondajele devin mai mincinoase. Și întotdeauna dezavantajează candidații de dreapta.

Alegerile de duminică din Brazilia sunt doar ultimul exemplu.

De-a lungul întregii campanii electorale, candidatul socialist Luiz Inacio Lula da Silva era creditat cu șanse mari de a câștiga din primul tur.

Ultimul sondaj dinaintea alegerilor îi acorda lui Lula 50% din voturi, în vreme ce președintele conservator în exercițiu, Jair Bolsonară urma să câștige doar 36% din voturi.

Însă, după ce au fost numărate 99,99% din voturi, situația este mult mai strânsă. Cei doi candidați sunt despărțiți de o diferență de numai 5%: Lula – 48,4%, Bolsonaro – 43,2%.

Bolsonaro a câștigat mai ales în statele suprapopulate: Sao Paulo, Rio de Janeiro și Minas Gerais.

 

Turul doi va avea lor pe 30 octombrie.

Tot duminică, au avut loc alegeri pentru 27 de locuri din Senat: aliații de dreapta ai lui Bolsonaro au câștigat 19, arătând că actualul președinte este pe val.

Bolsonaro a câștigat multă simpatie populară prin politicile sale foarte permisive în timpul COVID.

Lula este un fost lider prezindențial, care a mai fost președinte din 2003 până în 2010, iar în 2017 a fost condamnat pentru spălare de bani și a stat 19 luni în închisoare.

Anul trecut, Curtea Supremă a casat condamnarea.

În vreme ce Bolsonaro are o priză mai mare în rândurile clasei de jos și mijlocii, și a fost sprijinit de Trump; Lula este preferat de companii și bancheri.