ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sute de mii de persoane au ieșit joi să manifesteze în peste 50 de orașe din Franța, într-o zi de grevă națională, provocată de nemulțumirile față de reforma sistemului de pensii, în varianta dorită de președintele Emmanuel Macron. Majoritatea demonstrațiilor au fost pașnice, dar au existat ciocniri violente între unele grupuri de protestatari și forțele de ordine în orașe mari precum Paris, Nantes, Rennes sau Bordeaux, care au generat incendii, magazine devastate și arestarea a zeci de persoane, informează Libertatea.ro .

Aproximativ 1,5 milioane de persoane au protestat joi în mai multe centre regionale din Franța, potrivit sindicatelor din Confederația Generală a Muncii (C.G.T.). Ministerul francez de Interne a evocat o prezență sensibil mai scăzută, de 806.000 de manifestanți în întreaga republică, dintre care 65.000 în capitală.

Greva generală a cuprins întreaga țară, perturbând funcționarea școlilor, instituțiilor publice și a transporturilor. Sindicatele au decis continuarea grevei și în ziua de vineri. Membrii acestora se opun proiectului de reformă a sistemului de pensii, gândit să unifice multiplele scheme diferite de remunerație, în numele echității, dar și să scadă pensiile unor categorii de lucrători sau să prelungească termenul legal de pensionare. 

Societatea Națională de Căi Ferate a anunțat anularea a 90% din trenurile de mare viteză și a 70% din trenurile expres regionale pentru vineri. Și oficialii metroului din Paris au anunțat că greva continuă până luni inclusiv.

Franța are în prezent 42 de scheme diferite de pensionare, multe preferențiale, iar Emmanuel Macron încurajează crearea unei scheme unice, care generează puncte pentru fiecare zi lucrată. Mai mult, vârsta de pensionare va fi modificată. 

Crearea unui sistem universal ar anula însă schemele mai avantajoase de care se bucură mulți dintre angajați. Aceștia sunt nemulțumiți din cauză că Guvernul schimbă regulile „în timpul jocului”, anulând beneficiile despre care fuseseră asigurați la momentul semnării contractelor de muncă.

Lucrătorii din transporturi, de exemplu, afirmă că posibilitatea de a se pensiona mai devreme era de natură să compenseze salariile mai mici și orele suplimentare petrecute la serviciu, inclusiv de sărbători.