ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Coaliția sub comanda SUA își continua joi bombardamentele fără încetare în cartiere din orașul sirian Raqqa (nord), controlat de jihadiștii organizației Stat Islamic (SI), raiduri în care și-au pierdut viața 59 de civili, dintre care numeroși copii, a indicat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de AFP.

Coaliția, formată din zeci de țări, oferă sprijin aerian crucial Forțelor Democrate Siriene (FDS), o alianță arabo-kurdă angajată la sol pentru a-i alunga pe jihadiștii SI din Raqqa, principalul lor fief din Siria.

Potrivit OSDO, luptele se concentrau joi în orașul vechi, unde FDS controlează acum 70%, și în cartierele Al-Dariya (vest), Al-Barid (nord-vest) și Al-Mourour (centru).

Începând de luni, loviturile aeriene ale coaliției s-au soldat cu 59 de morți în rândul civililor, inclusiv 21 de copii, a precizat OSDO, subliniind faptul că noi trupuri neînsuflețite au fost scoase de sub dărâmături.

Coaliția internațională susține că ia măsuri pentru a evita victimele în rândul civililor. Începând din 2014, coaliția a recunoscut că este responsabilă de moartea a 624 de civili în cursul loviturilor aeriene, conform unui bilanț furnizat la începutul lunii august, cu toate că unele organizații cred că numărul este mult subestimat.

Cucerit de către jihadiști în 2014, orașul Raqqa a devenit simbolul unor atrocități comise de către Statul Islamic, precum și o bază pentru planificarea de atentate comise în străinătate.

FDS au declanșat în noiembrie 2016 ofensiva pentru cucerirea orașului Raqqa, unde au pătruns pe 6 iunie. Potrivit ONU, între 10.000 și 25.000 de locuitori ar fi blocați încă în oraș.