ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Jihadiștii grupării Statul Islamic au lansat duminică un nou atac asupra orașului antic Palmira, în centrul Siriei, de unde se retrăseseră în zori în urma unor raiduri intense lansate de aviația rusă, a informat duminică Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relatează AFP și DPA.

Jihadiștii „au recucerit cetatea, aeroportul și un cartier din nordul orașului”, a declarat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane. „Raidurile violente ale aviației ruse din timpul nopții (de sâmbătă spre duminică) asupra orașului Palmira au forțat jihadiștii SI să se retragă în zori, la câteva ore după ce au intrat din nou în oraș”, indicase acesta anterior.
 
Potrivit Ministerului Apărării de la Moscova, avioane ruse au bombardat în cursul nopții 64 de poziții, convoaie și regrupări de membri ai SI, omorând peste 300 de militanți și distrugând 11 tancuri și 31 de vehicule. „În cursul nopții, trupe ale guvernului sirian, cu sprijinul activ al armatei ruse a aerului, au făcut să eșueze toate atacurile teroriste la Palmira”, preciza comunicatul de la Moscova.
După cum a explicat însă directorul OSDO, jihadiștii dispun de o mare mobilitate, ce îi face capabili să lanseze atacuri, apoi să se retragă rapid, mai ales în zone deșertice precum regiunea Palmira.
 
Statul Islamic a preluat în mai 2015 controlul orașului Palmira, de unde a fost alungat în luna martie de regimul sirian cu ajutorul Rusiei. Jihadiștii SI au lansat joi o nouă ofensivă asupra Palmirei, aflată pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, și au reușit sâmbătă să pătrundă în orașul antic.
Revenirea Statului Islamic în Palmira a avut loc în momentul în care armata regimului sirian și-a intensificat atacurile asupra rebelilor asediați în estul Alep, pe care îl controlează în prezent în proporție de 85%.