ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rebeli sirieni, cunoscuți pentru legăturile lor cu Al-Qaeda, au preluat controlul unei baze aeriene strategice din provincia Idlib, a anunțat televiziunea de stat a Siriei, citată de BBC.

Baza Abu al-Duhur a fost sub asediul islamiștilor timp de aproape doi ani, care între timp, au capturat întreaga provincie.

Printre cei care se află în spatele atacului se găsește o coaliție islamistă, din care face parte și Frontul al-Nusrsa, o organizație afiliată la Al-Qaeda informează sursa citată.

Islamiștii au capturat capitala provinciei Idlib în luna martie și de-atunci și-a extins stăpânirea asupra zonei. Televiziunea de stat a Siriei a prezentat căderea bazei drept o "evacuarea a pozițiilor spre un alt punct", dar de fapt, forțele armate au părăsit complet provincia.

Corespondentul BBC, Sebastian Usher, a afirmat că victoria islamiștilor vine după ce principalii sponsori ai islamiștilor, Arabia Saudită, Qatar și Turcia au stabilit relații cordiale, ceea ce a permis realimentarea rebelilor cu arme și bani.